Verdens største insulinfabrik kunne være endt i Flensborg

En adgangsbillet til det europæiske fællesmarked fik Novo til at søge mod udlandet, men Kalundborg vandt, for byen kunne noget særligt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Novo og Kalundborg. 

I dag synes de to navne at hænge uadskilleligt sammen, hvilket senest i denne uge blev manifesteret endnu en gang, da Novo Nordisk opkøbte 400.000 kvadratmeter land ved den vestsjællandske havneby.

Det var dog ikke givet, at Kalundborg skulle blive hjemstavn for verdens største insulinfabrik, oplyser Kalundborg Lokalarkiv.

Den første fabrik, som Novo lod opføre i Kalundborg, blev tegnet af arkitekten Arne Jacobsen. I bogen "Livet på Novo" gengiver Helge Richter-Friis en arkitekturanmelder som i 1969 skrev: "Det er næppe muligt at forestille sig et mere perfektioneret industrielt miljø end det, der er dannet i og omkring disse velproportionerede og omhyggeligt detaljerede bygninger."
Den første fabrik, som Novo lod opføre i Kalundborg, blev tegnet af arkitekten Arne Jacobsen. I bogen "Livet på Novo" gengiver Helge Richter-Friis en arkitekturanmelder som i 1969 skrev: "Det er næppe muligt at forestille sig et mere perfektioneret industrielt miljø end det, der er dannet i og omkring disse velproportionerede og omhyggeligt detaljerede bygninger." Foto: Kalundborg Lokalarkiv

Novo, der på dette tidspunkt havde fabrik på Hillerødgade i København, manglede plads, og placeringen af en ny enzymfabrik blev ifølge lokalarkivet overvejet nøje.

Arne Jacobsen tegnede fabrikken

Flensborg i det nordlige Tyskland var inde i billedet, fordi Danmark dengang ikke var en del af fællesmarkedet – det som senere blev til EU.

Det var dog også tiden længe før en bro over Storebælt, og der var langt fra hovedsædet i København til Flensborg. 

Læs også
Novo køber område på størrelse med 570 parcelhusgrunde
Læs også
Novo køber område på størrelse med 570 parcelhusgrunde

Af den grund blev Kalundborg, der havde både havn, vej og jernbane, den bedste kandidat for den nye fabrik, oplyser Kalundborg Lokalarkiv.

Arne Jacobsens tilbygning til Novo-fabrikken på hjørnet af Nordre Fasanvej og Fuglebakkevej i København.
Arne Jacobsens tilbygning til Novo-fabrikken på hjørnet af Nordre Fasanvej og Fuglebakkevej i København. Foto: Ritzau Scanpix

Siden er det sket meget, som det ses af dette luftfoto fra 1954 – altså 15 år før Novo kom til byen.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Novo købte i første omgang et område på 550.000 kvadratmeter og lod en fabrik efter tegning af Arne Jacobsen opføre på arealet for enden af Svanevej.

Arkitekten Arne Jacobsen foran rækkehusene "Søholm" i Klampenborg, som blev opført 1950-1954. Arne Jacobsen boede selv i bebyggelsen.
Arkitekten Arne Jacobsen foran rækkehusene "Søholm" i Klampenborg, som blev opført 1950-1954. Arne Jacobsen boede selv i bebyggelsen. Foto: Willy Henriksen/Ritzau Scanpix

Det tog ikke lang tid, før Novo, der i dag tæller både lægemiddelvirksomheden Novo Nordisk og biotekvirksomheden Novozymes, blev byens største arbejdsplads.

Siden er der taget spadestik til adskillige nye bygninger for produktion og udvikling, som har medvirket til, at arealet gradvist er forøget betragteligt.

Novo Nordisk råder i forvejen over 1.200.000 kvadratmeter i Kalundborg og har på denne matrikel i dag verdens største anlæg for produktion af insulin - et middel til brug mod diabetes.
Novo Nordisk råder i forvejen over 1.200.000 kvadratmeter i Kalundborg og har på denne matrikel i dag verdens største anlæg for produktion af insulin - et middel til brug mod diabetes. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Med det seneste jordkøb er arealet mere end tredoblet fra 1969 til samlet 1.600.000 kvadratmeter.

- Da man byggede den første fabrik her for 50 år siden, var der vist ingen, der kunne forudse, hvor vi ville være henne i dag, sagde Michael Hallgren, der er produktionsdirektør hos Novo Nordisk, ved 50-årsjubileet i 2019.

I dag er der 3.700 medarbejdere ved Novo Nordisk samt 700 ved Novozymes.


Nyhedsoverblik