Venter på ubestemt tid

Så er den gal igen. I Kalundborg må køreskole-elever vente på ubestemt tid på at komme op til den afsluttende prøve. I sidste ende betyder det skoletrætte elever og ekstra-dyre kørekort. Køreskole-lærerne beskylder politikerne for at tage deres elever som gidsler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis det går som hendes køreskole-lærer frygter, når Sofie Carlsen at blive en dreven bilist, før hun kommer op til den afsluttende køreprøve.

- Det kan blive om en måned eller to. Jeg kan ikke få at vide, hvornår jeg skal op, siger den 18-årig og ryster uforstående på hovedet.

Sofie Carlsens underviser, René Pedersen, har været køreskole-lærer siden maj 2005. Dengang var der kun en uges ventetid fra teoriprøven til den praktiske prøve, men det var dengang. 

- Det er uretfærdigt for de elever, der knokler efter skole i f.eks. den lokale Brugsen for at tjene penge til deres kørekort, at jeg hverken kan fortælle dem, hvornår de kan komme op, og hvad kørekortet kommer til at betale, fortæller den tydeligvis frustrerede lærer fra Ud-at-køre-skolen i Jerslev.

Fordi en af politiets motorsagkyndige i Kalundborg er langtidssygemeldt, må eleverne vente på ubestemt tid.

- Jeg synes, det er dybt pinligt, at det tager så lang tid. Mine venner tror jo bare, at jeg er rigtig ringe til at køre bil, fortæller Sofie Carlsen med et skævt smil. 

René Pedersen supplerer med et stref af sarkasme:

- Først var der rydningen af Ungdomshuset. Nu er der klima-topmøde. Næste år bliver det sikkert kampen mod dræberhunde, der bliver undskyldningen. 

René Pedersen har stor forståelse for, at politiet - for tiden - er under pres. Men han undrer sig over, at politikerne lader hans elever betale regningen.

Må du ikke bare vænne dig til, at politiet arbejder langsommere, og tørre øjnene?

- Jeg kan sagtens tørre øjnene, men det kan mine elever ikke. Jeg har intet i klemme rent økonomisk, men jeg synes faktisk, at det er synd for mine elever, svarer René Pedersen.

Sofie Carlsen skal selv betale halvdelen af sit kørekort, men hun har ikke kalkuleret med ekstra-køretimer.

- Hvis mit kørekort bliver meget dyrere, end jeg har regnet med, ender det jo med, at jeg ikke har råd, siger den 18-årige.

Jens Børsting, der er vicepolitiinspektør hos Midt- og Vestsjællands Politi, beklager ventetiden. Han så helst, at den var nede på to til tre uger. Han siger til TV2 ØST, at færdselsafdelingen gør, hvad den kan for at løse problemet. 

René Pedersen har andet end brok til politiet og politkerne. Faktisk har han to forslag. Enten skal politikerne privatisere køreprøverne og få ventetiden ned, eller også skal de refundere elevernes ekstra-udgifter.

- Man kan simpelthen ikke byde de unge, at de skal betale så mange penge ekstra og tilmed risikere, at flere dumper, fordi de bliver skoletrætte, slutter en forarget kørelærer.

Men forargelsen får ikke justitsminister Brian Mikkelsen fra De Konservative til at ryste på hånden. Han vil ikke blande sig i politiets prioriteringer og forstår, hvis politiet vælger at prioritere bandekrig og andre uroligheder højere end køreprøver.