Den 11. april 2022 kunne Sejerøs nye samlingssted Sejerøhus for første gang invitere gæster indenfor.
Forpagterne af husets restaurant var fem unge i 20'erne, der havde en drøm om at drive et samlingssted med gode oplevelser og mad.
De har stået for at løbe huset i gang med restaurant, events og meget mere. Nu lakker aftalen mod enden, og for forpagterne har det været lidt af en oplevelse.
- Det har været helt vanvittigt. Da vi startede, tænkte jeg, jeg godt gad, at det her var en historie, jeg kunne fortælle mine børn en eller anden dag, og det kan jeg i hvert fald. Det har været skørt og givet udfordringer. Vi er blevet klogere og har mødt så mange søde mennesker. Det bliver faktisk svært at sige farvel til dem, for man er kommet tæt på hinanden, fortæller Amalie Lund-Konggaard, der er en af de fem forpagtere.
Det har været helt vanvittigt
Stor kærlighed til området
To af forpagterne er ved at uddanne sig til kok. De andre har erfaring fra servicefaget, men ingen af dem havde prøvet at drive en virksomhed, før de indtog det nybyggede hus på Sejerø havn.
For Amalie Lund-Konggaard var det kærligheden til lokalområdet og ønsket om at gøre noget helt andet end det forventede, der fik hende til at springe ud i det.
- Jeg har været nervøs for at ende i sådan et hjul, hvor man går fra uddannelse til fast job, børn og hus, og så var den historie ligesom skrevet, indtil jeg gik på pension. Jeg havde brug for at prøve det her, og så har jeg også en stor kærlighed til Kalundborg Kommune, hvor jeg kommer fra, siger hun.
Og de fem måneder som restauratør har også givet hende meget.
- Det har givet mig en hel masse erfaring og selvtillid at bevise over for mig selv, at man kan gøre det. Og for mig også givet en ro i, at min fremtid ikke behøver at se så snorlige ud, som det nogle gange bliver lagt ud som. Man kan godt gøre en masse skøre ting undervejs, siger Amalie Lund-Konggaard.
God støtte fra de lokale
I tiden som restauratører har de unge forpagtere haft god gavn af de lokale, som ifølge Amalie Lund-Konggaard har været meget imødekommende og hjælpsomme.
- Der har været kæmpe vind i ryggen hele vejen. Vi er blevet taget rigtig godt taget imod og har lært så mange nye navne at kende, siger hun.
En af de lokale, der har et helt særligt bånd til huset og de unge forpagtere, er Jens Thomassen. Han flyttede til Sejerø, da han blev pensionist, og han har været projektleder på Sejerøhuset og dermed været med til at give de fem unge chancen, da der skulle laves en aftale om forpagtning.
Vi tog en chance med at få de seks unge mennesker herover. De havde gode idéer
- Det var jo spændende. Vi tog en chance med at få de seks unge mennesker herover. De havde gode idéer, og vi var sikre på, at de også kunne skabe lidt liv, fortæller han.
Leder efter nye forpagtere
Og de unge har ifølge Jens Thomassen bestemt levet op til forventningerne.
- Det vigtigste formål med Sejerø-huset overhovedet, det var at skabe liv på havnen, og det har de gjort. Det har virkelig været en sommer, hvor der er sket noget på havnen. Der har været events, der har været mange gæster, der kommer og spiser her. Så der er blevet skabt liv, som vi havde håbet på, siger han.
Aftalen med forpagterne løber indtil slutningen af august. De fem unge skal videre med deres uddannelser, og derfor er arbejdet med at finde nye forpagtere til SejerØhuset nu i gang.
Amalie Lund-Konggaard vil bestemt anbefale andre at springe ud i det, og for hendes eget vedkommende er det bestemt ikke udelukket, at hun engang skal være restauratør igen.
- Jeg kunne sagtens gøre det her igen, og jeg vil anbefale alle at stoppe op i deres uddannelse og liv og se, om der var noget andet, man kunne gøre, siger hun.