Turistdestinationer savner klarhed - frygter endnu en sæson uden udenlandske turister

Der skal være klarere retningslinjer for, hvordan udenlandske turister kan rejse i Danmark. Ellers får det konsekvenser, frygter turistorganisationer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er brug for klarere regler, og der er brug for dem nu.

Sådan lyder budskabet fra Destination Sjælland og Destination Sydkystdanmark. De er gået sammen om et opråb til politikerne, fordi de mener, at coronareglerne for den gradvise genåbning for turisterne er alt for uklare. 

- Kan man nøjes med en maksimalt 72 timer gammel test? Hvad gør jeg, når man kommer ind som gæst? Har jeg mulighed for at blive testet? Hvis jeg har booket sommerhus i 14 dage, har jeg så mulighed for at blive testet, så jeg også kan komme på restauranter og lignende? Alle de spørgsmål er uafklarede indtil videre, siger Jens Müller, direktør i Destination Sjælland.

Den 13. april blev regeringen og aftalepartierne enige om en aftale, der skal skabe en gradvis genåbning af Danmark for turister, men det altså disse regler, som de to turismeorganisationer ikke mener er klare nok.

- Vi frygter, at hvis vi ikke snart får nogle klare retningslinjer for, hvordan vores tyske gæster kan komme hertil, så mister vi dem, siger Jens Müller.

Jens Müller, direktør i Destination Sjælland, er bekymret for den kommende turistsæson, hvis ikke der kommer klarere regler for indrejse i Danmark for udenlandske turister.
Jens Müller, direktør i Destination Sjælland, er bekymret for den kommende turistsæson, hvis ikke der kommer klarere regler for indrejse i Danmark for udenlandske turister.

Branche kan lide stort tab

Som det er nu, skal alle have et såkaldt anerkendelsesværdigt formål for at komme ind i Danmark, og her mener Jens Müller, det burde være nok med et bevis på, at man har lejet et sommerhus.

Sidste år holdt danskerne hånden under turismebranchen ved at være gode til at holde ferie i Danmark. Alligevel har coronakrisen stadig sat sine spor i dansk turisme.

Erhvervsministeriet forventer, at branchen kommer til at lide et tab på 31 milliarder kroner for 2020. I Region Sjælland alene er der hvert år 1,7 millioner internationale gæster, som lægger penge i ydersæsonen.

- Langt størstedelen af dem er tyske gæster, og de sidder lige nede på den anden side af grænsen og vil rigtig gerne holde sommerferie i Danmark, siger Jens Müller.

Regeringen og partiernes aftale om genåbningen for rejseaktiviteter kan for nogen godt virke indviklet og kompleks. Reglerne afhænger nemlig blandt andet af smittetryk i afrejselandene, gæsternes vaccinationsstatus og dato for, hvornår alle danskere over 50 år er blevet tilbudt en vaccine. Det kan godt være svært at finde ud af for en udenlandsk turist, mener turismeordfører for Venstre Anni Matthiesen. Hun skal mandag mødes med justitsministeren for at tale om genåbning i forhold til rejseaktiviteter.

- Vi kan gøre det her bedre. Jeg håber meget, at vi i morgen får en mulighed for at drøfte, om der ikke er ting, som vi kan gøre mere klart. Det skal være lettere for udenlandske turister at forstå, hvad der kræves, for at de kan komme ind at holde ferie i Danmark, siger Anni Matthiesen og tilføjer:

- Et anerkendelsesværdigt formål skal overskygge de andre krav. Som det er nu, er det ikke tilfældet. Det er noget, vi fra Venstres side tager med til forhandlingerne i morgen eftermiddag, men det kræver jo, at nogen rykker sig, siger Anni Matthiesen.

Genåbning for rejseaktiviteter

FASE 1: Fra 21. april


- Der indføres rød risikovurdering for lande med bekymrende coronavarianter, hvor al rejseaktivitet frarådes.

- Krav om test både før og efter indrejse, samt isolation efter indrejse.

- Personer fra lande kategoriseret som gule undtages fra isolation.

- Kun personer fra lande kategoriseret som gul kan rejse ind i Danmark uden anerkendelsesværdigt formål. Ingen lande er lige nu gule.


 FASE 2: Fra 1. maj


- Færdigvaccinerede danskere og udlændinge, herunder turister fra gule og orange EU- og Schengenlande kan rejse ind og ud af Danmark uden krav om test og isolation efter indrejse.

- Der skal stadig fremvises en negativ coronatest ved indrejse, foretaget maks 48 timer før afrejse.


FASE 3: Når borgere over 50 år har fået tilbudt første vaccinationsstik, planen er 14. maj.


- Kravet for maksimalt antal smittede ændres, så nogle orange lande vil kunne få status som gule.

- Hvis smittetrykket forbliver det samme i for eksempel Tyskland, som det er nu, vil Tyskland dog stadig forblive orange.

- Som gult land vil der ikke gælde krav om anerkendelsesværdigt formål eller isolation.

- Som et orange EU-land vil der ikke gælde krav om anerkendelsesværdigt formål, men der vil stadig gælde krav om test og isolation efter indrejse, medmindre man er vaccineret.


FASE 4: Når der er implementeret EU-coronapas, planen er 26. juni.


- Turister fra EU med coronapas kan besøge Danmark, forudsat at de er testet negativ, er vaccineret eller er tidligere smittet.

- Der forventes fortsat at være krav om test efter indrejse for personer, der rejser fra orange lande.


Kilde: Justitsministeriet

Birkegårdens Haver håber på mange gæster

Ved Ruds-Vedby ligger Birkegårdens Haver, der hvert år bliver besøgt af både danske og udenlandske turister. Også de ønsker mere gennemsigtighed i reglerne.

- De er jo nødt til at komme med nogle regler. De kan ikke blive ved med at spille puds med os, siger Merry Sørensen, indehaver af Birkegårdens Haver.

Hun håber, at der trods corona, stadig vil komme mange gæster til Birkegårdens Haver.

- Det er meget meget vigtigt. Hver gang, der kommer nogen, afføder det nogen andre. Vi har tyskere, der kommer hvert eneste år, siger Merry Sørensen.

Merry Sørensen håber på, at mange vil besøge hendes have til sommer. Også udenlandske turister.
Merry Sørensen håber på, at mange vil besøge hendes have til sommer. Også udenlandske turister. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

TV2 ØST har forsøgt at få svar fra Justitsministeriet, om der kommer klarere regler på området og eventuelt hvornår.

Justitsminister Nick Hækkerup har ikke haft mulighed for at svare på TV2 ØSTs spørgsmål i dag.


Nyhedsoverblik