Truede flagermus kan reddes med en helt simpel løsning, forklarer naturvejleder

Flagermusens levevilkår er blevet dårligere og dårligere på grund af menneskelig adfærd. Det er et budskab, der er vigtigt at udbrede, mener naturpark.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Naturen lider.

Det er formentlig et budskab, som du har hørt før.

I de senere år er der blevet sat mere og mere fokus på biodiversitet og vild natur, og ét af de steder, hvor man trækker i denne retning, er hos Naturpark Åmosen ved Store Fuglede på Vestsjælland.

Læs også
Flagermus elsker skov på Falster
Læs også
Flagermus elsker skov på Falster

Her udbyder naturparkens naturvejledere såkaldte flagermussafarier, hvor man kan blive klogere på den nataktive flyver og ikke mindst dens levevilkår - eller mangel på samme.

Flagermusen er som bestand blevet reduceret over tid, da deres leve- og ynglesteder er blevet færre og færre, og det er der en særlig grund til.

- Flagermusen mangler leve- og ynglesteder, fordi vi mennesker historisk set har fældet de gamle, døde og hule træer, hvori flagermus plejer at leve, siger naturvejleder Anders Søgaard.

Naturvejleder Anders Søgaard er en af flere, der tager gæster med på flagermussafari gennem en 900 meter lang tunnel.
Naturvejleder Anders Søgaard er en af flere, der tager gæster med på flagermussafari gennem en 900 meter lang tunnel. Foto: Camilla Hage Laursen - TV2 ØST

Lad døde træer stå

Det har gjort flere flagermus hjemløse, men som så mange andre dyr besidder flagermusen evnen til at tilpasse sig, og derfor har den også fundet alternative levesteder.

Her er loftsrum og tunneller blevet et yndet mål for det flyvende pattedyr, fordi der er mørkt, en stabil temperatur og fugtighed, ligesom det er muligt at finde føde i form af insekter.

Det er dog ikke flagermusens naturlige habitat, og derfor er det naturvejlederens håb, at flere døde træer vil blive stående fremtiden. Mange flagermusarter er nemlig sårbare eller decideret truet.

Læs også
Flagermusunge er flyttet ind
Læs også
Flagermusunge er flyttet ind

Derfor kan man gøre flagermusene en stor tjeneste på en helt simpel måde:

- Hvis man har gamle, døde træer i sin have, så kan man lade dem stå, for der kan allerede bo flagermus inde i dem, og ellers kan de blive til nye hjem, siger Anders Søgaard.

Flagermuskasser er bygget, så flagermusene kan flyve op gennem bunden og finde ro og mørke. De kan købes - men de er nemme at bygge selv.
Flagermuskasser er bygget, så flagermusene kan flyve op gennem bunden og finde ro og mørke. De kan købes - men de er nemme at bygge selv. Foto: Gert Sandberg Andersen

Hvis du gerne vil hjælpe flagermusen, men ikke har et dødt træ stående i din have, kan du ifølge Anders Søgaard i stedet købe flagermuskasser.

De kan i stedet hamres fast i de levende træer, som du må have stående på din grund.


Nyhedsoverblik