Tour de Kaos: Sommerhusudlejere forventer omvæltning ved Tour de France

Vejspærringerne ved Tour de France får stor betydning for weekendens sommerhusgæster.

Sommerhusgæster og udlejerne får en noget speciel store skiftedag den 2. juli i år. For første gang nogensinde skal verdens største cykelløb, Tour de France, nemlig passere gennem det danske sommerland. Annette Petersen, der er kontorleder ved udlejningsbureauet Novasol, forventer ganske enkelt: 

- Kaos. Jeg har været inde at se på ruten. Det er måske 70 procent af vores sommerhuse, der ligger på ruten, siger hun. 

Det er anden etape, der løber af staben om lørdagen, og ruten går mange steder langs kysten i henholdvis Holbæk, Odsherred, Kalundborg og Slagelse kommuner.

- Alle vejene er spærret. Og vi har sommerhuse langs kysten hele vejen ned til storebælt, fortæller Annette Petersen.

Nomalt er lørdag sommerhusudlejernes store skiftedag, men vejspærringerne i forbindelse med cykelløbet kommer til at få stor betydning for de gæster, der har lejet sommerhus den weekend.

Ifølge Annette Petersen er en af de store udfordringer særligt omkring rengøring, da personalet ikke kan komme til husene på grund af vejspærringer.
Ifølge Annette Petersen er en af de store udfordringer særligt omkring rengøring, da personalet ikke kan komme til husene på grund af vejspærringer. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Novasol har cirka hundrede ud- og indflytninger dén lørdag. Annette Petersen fortæller, at sommerhusgæsterne, der har lejet gennem Novasol, får en sms klokken 15:00 på dagen med en kode til en nøgleboks, men dét betyder ikke, at de kommer til at kunne komme til sommerhuset - I hvert fald ikke med bil. 

Holder åbent trods Tour de France

Mens andre sommerhusbureauer har valgt helt at holde lukket for afrejser- og ankomster den 2. juli, holder Novasol indflytningerne åbne og håber på det bedste: 

- Vi har ikke lukket denne her dag, så vi har både afrejser og indflytninger. Vi tager kontakt til alle vores gæster og forklarer dem om Tour de France. Uanset om de er cykelinterreserede eller ej, så bliver det en fantastisk dag, det er helt klart once in a lifetime, siger hun. 

Hun regner med, at hendes ansatte kommer til at gøre rent hele natten til lørdag, så de kan nå at være ude inden vejspærringerne næste morgen. Samtidig skal gæsterne, der selv vil gøre rent være ude senest klokken 8:00 om morgen på den store cykeldag:

- Og dér ved jeg ikke lige, hvad vi gør med rengøring, siger hun og smiler nervøst. 

Dyrere sommerhusdage i Odsherred 

Røde bjergprikker pryder allerede flag ved turistinformationen i Odsherred Kommune, der er Danmarks største sommerhuskommune. Charlotte Nielsen arbejder som bureauleder ved sommerhusudlejningsbureauet Feriepartner Odsherred:

- Vi tænker også lidt kaos, men vi tror, det bliver det gode kaos med glade mennesker over det hele, siger hun. 

Feriepartner Odsherred har varmer op med bjergprikkerne.
Feriepartner Odsherred har varmer op med bjergprikkerne. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Hos Feriepartner Odsherred har man valgt at holde lukket for ind- og udflytning om lørdagen:

- Vi har ret tidligt i processen besluttet, at vi ikke ønsker ankomster og afrejse den dag i sommerhusene. Vi har gjort det sådan, at man kan afrejse fredag og søndag i stedet, forklarer hun. 

Ved Feriepartner er der mulighed for at bestille en såkaldt “miniferie” i ugen op til Tour de France på tre til seks dage. Derudover kan man bestille en forskudt ferie fra for eksempel onsdag til onsdag, og så vil priserne også være lidt højere.

Charlotte Nielsen, der er bureauleder ved Feriepartner Odsherred, forklarer, at de har valgt at holde lukket på den særlige dag.
Charlotte Nielsen, der er bureauleder ved Feriepartner Odsherred, forklarer, at de har valgt at holde lukket på den særlige dag. Foto: Line Strand - TV2 ØST

- Det er jo attraktivt at komme i den periode. I og med vi ikke kan leje ud fra lørdag til lørdag, så skal ejerne kompenseres for, at de mister noget udlejning i den periode, siger hun til TV2 ØST og understreger, at der har været mange overvejelser om, hvordan det bedst kunne gøres. 

Brancheforening: Kør kun i bil hvis det er nødvendigt 

Det bliver generelt vanskeligt og mange steder umuligt at komme frem og tilbage med bil den 2. juli:


  • I Holbæk Kommune er ruten spærret fra cirka 9-15.
  • I Odsherred kommune er ruten spærret fra 9-17.
  • I Kalundborg kommune er der spærret fra 10-17.
  • I Slagelse kommune er vejen ligeledes spærret fra 10-17.
  • Storebæltsbroen vil være spærret i begge retninger mellem klokken 13:00 og 18:00.


Feriehusudlejernes Brancheforening glæder sig over Tour de France, men regner også med en kaotisk dag for sommerhusgæsterne: 

- Det griber praktisk ind i forhold til rengøring. Ruten går dér, hvor sommerhusene ligger, og det gør, at forsyningsledningen bliver kappet over, og vi ikke kan komme frem og tilbage i den periode, siger Poul Fejer Christiansen. 

Poul Fejer Christiansen fra Feriehusudlejernes Brancheforening opfordrer alle til at tænke sig om, hvis de kører ud i bil på dagen.
Poul Fejer Christiansen fra Feriehusudlejernes Brancheforening opfordrer alle til at tænke sig om, hvis de kører ud i bil på dagen. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

Hans råd til både sommerhusgæster, cykelinteresserede og i det hele taget andre, der vil ud den 2. juli, er det samme: 

- Alle, der ikke på nogen måde skal ud at køre, de skal blive hjemme. Hvis man skal se Tour de France, så tag cyklen derhen, eller regn med at parkere bilen langt derfra. Ellers så går der fuldstændigt ged i det, siger han. 

Once in a lifetime

Trods alle meldingerne om en kaotisk dag med vejspærringer, tvivlsom rengøring og mulig tabt leje for sommerhusejerne, så står både brancheforeningen og de to bureauer fast på, at Tour de France er og bliver en fantastisk oplevelse, som de kalder “once in a lifetime:” 

- Jeg tror ikke, Tour de France i Danmark kommer til at ske igen, mens vi lever. Derfor skal vi glæde os over det, også selvom der er noget praktisk. Men altså alle, der ikke har noget vigtigt at gøre i en bil, de skal lade være med at køre i den, siger Poul Fejer Christiansen fra Feriehusudlejernes Brancheforening. 

Det meste af vejen langs kysten og sommerhusene er spærret af den 2. juli.
Det meste af vejen langs kysten og sommerhusene er spærret af den 2. juli. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Ved Feriepartner Odsherred lyder beskeden: 

- Nyd festen, Og nyd dagen. Det kommer ikke til at ske i Danmark igen, tror jeg, siger Charlotte Nielsen. 

Annette Petersen fra Novasol tror på en god dag. Ifølge hende skal man bare huske det gode humør og ikke mindst tålmodigheden:

- Planlægning. Dét skal der til, konkluderer hun.