Tør Åmose truer fortiden

Kulturstyrelsen vil udvide fredningen af Åmosen på Vestsjælland for at redde fortiden fra at rådne, skriver Berlingske.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Området  sydøst for Kalundborg er kendt som et af vesteuropas vigtigste steder for stenalder-arkæologi, fordi der er gjort en række vigtige fund. Fund i mosen har blandt andet bidraget med ny viden om den i dag så populære stenalderkost.

Men den er i fare for at tørre ud, ikke mindst efter en lang og tør sommer. Tørrer mosen ud, begynder tørven at formulde og rådne. Det kan betyde, at kulturarven sammen med tørven forsvinder op i den blå luft som CO2, skriver Berlingske i dag.

Det vil styrelsen forhindre. Styrelsen vil udvide fredningen for at mindske dræningen af området. Derfor har Kulturstyrelsen bedt Naturstyrelsen om at rejse en fredningssag.

-    Der skal gøres noget nu, ellers spilder vi ikke alene de mange millioner kroner, vi allerede har brugt på at frede området, og vi snyder også vores efterkommere for et vigtigt historisk kildemateriale, fordi det går tabt, siger arkæolog Anders Fischer fra Kulturstyrelsen til avisen.

Først i 1990’erne blev 2,3 kvadratkilometer af området fredet, og nu vil Kulturstyrelsen have lagt yderligere syv hektar til.