¨

Tommy Dinesen advarer mod indsamling til løsesum

Foto: TV ØST

Flere advarer imod en indsamling til en løsesum for at få frigivet de danske gidsler. Det kan hæve prisen.

Tidligere folketingsmedlem og tidligere borgmester i Kalundborg Tommy Dinesen (SF) advarer imod, at private starter en selvbestaltet pengeindsamling for at få frigivet de danske gidsler ud for Somalia.

- Gennem 16 år i Folketinget har jeg fulgt mange piratsager. Det vil være et enormt og uoverskueligt arbejde at samle de mange penge ind og få dem betalt til piraterne. Desuden kan en indsamling få piraterne til at sætte prisen op, siger Tommy Dinesen.

Han foreslår i stedet - hvis en pengeindsamling søges gennemført - at initiativtagerne søger foretræde for udenrigsministeren eller for Folketingets Udenrigspolitiske Nævn.

- Jeg ved godt, at forhandling med piraterne ikke kommer på tale, men jeg mener, at man bør gå den vej rundt. Udenrigsministeriet hjælper jo sædvanligvis danskere, der er kommet i nød, siger Tommy Dinesen.

Han advarer imod pengeindsamlingen, fordi den risikerer at få piraterne til "at presse citronen".

- Og vi kan formode, at somaliere i Kalundborg tager kontakt med andre somaliere. Der vil forekomme en del ringeri, som betyder at piraterne sætter prisen for at frigive gidslerne op, siger Tommy Dinesen.

Pirateksperten Andrew Mwangura, der arbejder i den afrikanske organisation Seafarers Assistance Programme og formidler kontakt mellem pirater og repræsentanter for de kaprede, advarer også om at tale om løsepenge nu af hensyn til de kapredes sikkerhed.

- De somaliske piratgrupper har alle sammen kontakte i Danmark, så alt, hvad der står i medierne, ryger videre til piraterne, sige han til Ekstra Bladet.

Til samme avis fortæller også kaptajnen på coasteren Danica White, der blev opbragt af pirater i 2007, at somaliere i Danmark rapporterer til Somalia.

- På Danica White sad besætningen dagen efter kidnapningen i messen, og så sagde en af kidnapperne på ægte københavnsk:" Er du bange", siger Niels Peter Henze Nielsen til avisen.

/ritzau

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App