Teenager sigtet for terror skal forblive fængslet

En 16-årig dreng skal fortsat være fængslet. Drengen er sigtet for at have tilsluttet sig en ekstremistisk, højreradikal gruppe.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En 16-årig dreng, der i 2021 ifølge anklagemyndigheden har tilsluttet sig den højreradikale gruppe Feuerkrieg Division, skal forblive varetægtsfængslet. 

Det har Retten i Holbæk tirsdag besluttet.

Den spinkle, kortklippede dreng er mødt op i et mørkt jakkesæt i retten. Kort før retsmødet får han lov til at tale kortvarigt med sin mor og far, før han bliver ført ind i retslokalet og sætter sig ved siden af sin forsvarer Tenna Dabelsteen.

Læs også
Forældre til terrorsigtet dreng: - Vi er meget berørte af sagen
Læs også
Forældre til terrorsigtet dreng: - Vi er meget berørte af sagen

Politiet er, ifølge anklager Rune Rydik, færdige med efterforskningen, ligesom anklagemyndigheden på baggrund af beviserne har fundet, at der kan rejses tiltale mod teenageren. 

Sagen er blevet sendt videre til Rigspolitiet, der – fordi der er tale om en terrorsag – skal vende den med Justitsministeriet, før der kan rejses tiltale. Den er dog forhåndsberammet til at kunne starte som en nævningesag til marts 2023. Retten i Holbæk har sat 11 dage af.

Varetægtsfængslet i surrogat

Den dengang 15-årige dreng blev anholdt og fængslet i april 2022. En jævnaldrende ven blev ligeledes anholdt og sigtet, men blev efterfølgende løsladt igen. Politiet har opgivet sigtelsen mod vennen. 

Eftersom den fængslede dreng er under 18 år, sidder han varetægtsfængslet i surrogat på en institution.

Sådan så det ud, da den dengang 15-årige blev sigtet ved en politiaktion i Høng.
Sådan så det ud, da den dengang 15-årige blev sigtet ved en politiaktion i Høng. Foto: René Lind - Lind Foto

Han er sigtet for at have tilsluttet sig en højreradikal gruppe, ligesom han er sigtet for at have hvervet sin ven til gruppen. Den dengang 15-årige har ifølge anklagemyndigheden sendt et ansøgningsskema til terrorgruppen.

I ansøgningen skrev han angiveligt, at han har våbentræning, kendskab til sprængstoffer, og at han er bekendt med gruppens ideologi. Desuden har han ifølge anklagemyndigheden delt bombemanualer og ekstremistisk indhold til flere personer og i gruppe på beskedtjenesten Telegram.

Drengen nægter sig skyldig i anklagerne.

Hitler og Breivik er forbilleder

Feuerkrieg Division er et internationalt nynazistisk forum på internettet. Gruppens forbilleder er blandt andet terroristen Anders Breivik og Adolf Hitler.

Ifølge DR har gruppen Feuerkrieg Division selv meldt ud, at den er opløst, eftersom flere af medlemmerne sidder fængslet.

Læs også
Højreekstremister bruger computerspil til at hverve medlemmer
Læs også
Højreekstremister bruger computerspil til at hverve medlemmer

Under tirsdagens retsmøde blev dørene lukket, eftersom flere af de punkter, der skulle drøftes, ifølge forsvarer Tenna Dabelsteen er ting, der tidligere er kommet frem for lukkede døre.

Drengen skal ifølge byretten sidde varetægtsfængslet frem til den 3. januar. Forsvarer Tenna Dabelsteen har dog kæret varetægtsfængslingen til Østre Landsret.