Tand-konkurrence kritiseres for at være umoralsk

Du kan vinde et smil, hvis du viser hele Danmark, hvorfor du fortjener det. Sådan lød en konkurrence fra virksomheden AvMinTand, som nu møder kritik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Du kan vinde et nyt smil. Sådan lød en konkurrence fra virksomheden AvMinTand.

Vil du vinde et nyt smil? Det var der mange danskere, der ville. Derfor delte de deres billeder på AvMinTands hjemmeside. AvMinTand havde nemlig lavet en konkurrence, hvor det tandsæt, der fik flest stemmer, ville vinde et gavekort på 20.000 kroner til nye tænder.

Læs også: Michelle konkurrerer om nye tæner.

En drøm der gik i opfyldelse

I år vandt Michelle Johansen fra Nykøbing Falster. Og for hende er det en drøm, der går i opfyldelse.

Tilbage i 2011 meldte Britt Holmberg sig til samme konkurrence. Hun vandt ikke et nyt smil. Og i dag, når hun tænker tilbage på konkurrencen, er hun begyndt at få en dårlig smag i munden.

- Det, at man bruger mennesker, der i forvejen er så langt ude, og som har det hårdt - og som ikke har andre muligheder - de er jo lette ofre, siger Britt Holmberg.

Hun mener, at virksomheden udnytter dem til at reklamere for sig selv. Og hun forklarer, at man alligevel ikke kan få lavet et nyt smil for 20.000 kroner. Hvis hun skal have lavet sine tænder, ville det koste mellem 65.000 og 100.000 kroner.

- Hvis de absolut skulle lave en konkurrence, så burde man vinde et nyt smil og ikke bare et lille beløb, forklarer hun.

Det er ikke ulovligt

AvMinTand er ikke de første, der får folk til udstille sig selv i håbet om, at de kan vinde noget. Hvis man kan se TV3, kan man blandt andet se programmet: Mit Plastikmareridt. Her kan folk vinde at få rettet op på en mislykket plastikoperation.

Men det er ikke ulovligt. Folk vælger selv, om de vil være med, og derfor må de også være indforstået med, at det kan have personlige konsekvenser. Liselott Blixt, der er socialordfører for Dansk Folkeparti, mener heller ikke, at man politisk kan gøre noget på området.

- Det er ikke noget, vi kan gå ind og ændre og lovgive på. Men firmaerne bliver nødt til at kigge på det moralske og etiske i konkurrencer som AvMinTand, fortæller hun.

Klar over problematik

AvMinTand mener dog ikke, at de udnytter folk, når de laver en konkurrence som Vind Et Smil.  

- Det, håber jeg ikke, det er. Det er i hvert fald ikke vores hensigt. Men jeg er godt klar over, at det er folk, der står i en desperat situation, så det er en mulighed for at hjælpe nogle, siger Asger M. Frydkjær, der er ejer af AvMinTand.

Han forklarer, at det selvfølgelig også handler om at promovere sig selv, og han vil hellere give 20.000 kroner til en person, der gerne vil have nye tænder end til et reklamebureau. Derfor valgte de for 2. gang at udlove penge til den person, danskerne mente, fortjente at få nye tænder.