Svært at komme til test for corona - lange ventetider flere steder i regionen

Der er ikke så meget kvikt over regionens kviktest i disse dage, hvor testkapaciteten har svært ved at følge med på flere centre i regionen.

I godt en uge har corona-testcentrene oplevet en enorm efterspørgsel. Stigende smitte og krav om coronapas flere steder i samfundet gør, at testcentrene har svært ved at følge med, og selvom der allerede i starten af denne uge blev lovet øget kapacitet ikke mindst på kviktest-centrene – så var der lørdag lange køer flere steder.

Samtidig meldes der om udsolgt af ledige tider på mange af regionens PCR-testcentre på trods af, at Region Sjælland allerede for en uge siden udbød 22.000 test om dagen.

- Vi tester allerede langt over 22.000 om dagen, sagde Anne Hjortshøj, enhedschef i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland, forrige fredag til TV2 ØST, ligesom hun også kunne oplyse, at Falcks kapacitet af kviktest stod til at blive skruet op fra 13.000 til 26.000.

Den fulde gevinst af denne kapacitetsopgradering er dog endnu ikke slået igennem lørdag formiddag, hvor den første ledige tid til en PCR-test tidligst er at få enkelte steder fra den 22. november – imens der hverken i Kalundborg eller Sorø er ledige tider til PCR-test før næste torsdag.

quote PCR-test, det er helt håbløst. Der kan jeg se, der er mange dages ventetid i øjeblikket

Jens Varling, Jyderup

Og klokken 10 lørdag formiddag, var der kun en enkelt test at få med dags varsel. I Næstved klokken 12.20.

En time i kø

For kviktest har ventetiden lørdag ramt en time i blandt andet Faxe, Holbæk, Hårlev og Dianalund. Det oplyser Falck via sin hjemmeside.

I Kalundborg har ventetiden været på omkring 30 minutter – og her stod blandt andre Jens Varling fra Jyderup og ventede:

- Vi er taget til Kalundborg for at blive testet, fordi der ikke er noget testcenter i Jyderup endnu. Men det kommer der i næste uge – det glæder vi os rigtig meget til, siger han og tilføjer:

- Cirka en halv times ventetid er der i dag, så vi glæder os til, at der bliver åbnet et ekstra testcenter.

Jens Varling fra Jyderup har været nødt til at køre turen til Kalundborg for at få en corona-test. Foruden køreturen har han ventet i 30 minutter på at komme til.
Jens Varling fra Jyderup har været nødt til at køre turen til Kalundborg for at få en corona-test. Foruden køreturen har han ventet i 30 minutter på at komme til. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Han oplever samtidig konsekvenserne af, at det er svært at få en PCR-test.

- PCR-test, det er helt håbløst. Der kan jeg se, der er mange dages ventetid i øjeblikket. Så det håber jeg også, der bliver åbnet ekstra for.

Løfter om kortere ventetid

Det er dog ikke alle, der begræder ventetiderne. Thomas Borring, der er indehaver af Leos Kaffe, har kørt sin kaffeknallert ud til parkeringspladsen, hvor borgere står og småfryser.

- Vi håber at kunne få noget kaffesalg ud af det, fortæller han.

Herfra har han således også været vidne til, hvordan køen har slanget sig rundt om testcentret og på parkeringspladsen både tidligt og sent på dagen.

- Det er femte dag, vi står her. Det længste, vi har oplevet, der stod de helt ned til hjørnet – og i morges var der kø rundt om bygningen.

Thomas Borring, der er indehaver af Leos Kaffe, har kørt sin kaffeknallert ud til parkeringspladsen i håbet om lidt kaffesalg til de ventende borgere i kø til coronatest.
Thomas Borring, der er indehaver af Leos Kaffe, har kørt sin kaffeknallert ud til parkeringspladsen i håbet om lidt kaffesalg til de ventende borgere i kø til coronatest. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Region Sjælland i dag. Tidligere har enhedschef i Det Nære Sundhedsvæsen, Anne Hjortshøj, fortalt, at Falck forventes at være oppe i fuldt gear om en lille uges tid fra dags dato.

For PCR-test er målet ventetider på ned til 15 minutter.

For kviktest er der ikke fastsat kvalitetskrav for ventetider af regionen.