Sukkerfabrik bliver centrum for fremtidens fødevarer

Et tocifret millionbeløb skal være med til at sætte skub i fermenteringen af fødevarer på Vestsjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

10 millioner kroner er summen på den investering, der skal være med til at sætte Gørlev på det grønne fødevarerkort.

Energi- og fibernetkoncernen Andel har netop doneret det tocifrede millionbeløb til FermHub Zealand, der skal være med at til at skabe et vækstmiljø for opstartsvirksomheder, der arbejder med industriel biofermentering.

quote Med fermentering kan vi producere rigtig store mængder fødevarer på en meget bæredygtig måde

Christopher Kjølby Jensen, bestyrelsesformand, FermHub Zealand

- Vi ønsker at være en aktiv spiller i forhold til den grønne omstilling og en endnu mere bæredygtig udvikling frem mod et CO2-neutralt samfund, lyder det fra Jens Stenbæk, der er bestyrelsesformand i Andel.

Fermentering er en gæringsproces, der giver mulighed for at omdanne organismer som alger og svampe til et sundt og naturligt produkt ved hjælp af restprodukter som eksempelvis sukkerproduktion. 

Når organismerne har været igennem fermenteringsprocessen, kan produktet bruges i fremtidens fødevareproduktion.

Artiklen fortsætter under videoen: 

Hør bestyrelsesformand for FermHub Zealand, Christopher Kjølby Jensen, forklare om fermenteringsprocessen.

Alger, der kommer igennem det lukkede, sterile system, vil kunne erstatte produkter som soyaprotein, der i dag er belastende for klimaet, da det blandt andet transporteres over lange afstande.

- Med fermentering kan vi producere rigtig store mængder fødevarer på en meget bæredygtig måde, lyder det fra Christopher Kjølby Jensen, der er bestyrelsesformand for FermHub Zealand.

Det bliver Den Gamle Sukkerfabrik i Gørlev, der skal danne rammerne for fødevarer-eventyret på Vestsjælland. Siden årtusindeskiftet har der ikke været produktion på stedet, og i dag fungerer den som opbevaring for sukker.

Kæmperoe
Læs også
Kæmperoer har sat en stopper for maskineriet på sukkerfabrikkerne
Kæmperoe
Læs også
Kæmperoer har sat en stopper for maskineriet på sukkerfabrikkerne

I løbet af 2022 skal flere lagerbygninger gøres klar, til at iværksættere i fremtiden kan teste deres arbejde her.

- Det skal være et sted, hvor man kan komme fra laboratorieskala, når man har lavet nogle forsøg, og så kan man få afprøvet sine teknologier i et større miljø og se, om det virker - det man har stået og lavet i sine små skåle, lyder det fra Lulu Harms Larsen, der er direktør i FermHub Zealand.

Artiklen fortsætter under billedet: 

Her fermenteres alger, der vil kunne erstatte soyaprotein.
Her fermenteres alger, der vil kunne erstatte soyaprotein. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Projektet skal føres ud i livet i et partnerskab mellem Andel og FermHub Zealand i et tæt samarbejde med Erhvervshus Sjælland, der håber, at området i fremtiden kan drage nytte af fødevareprojektet.

- Vi kommer forhåbentlig til at skabe en masse liv her. Der kommer til at være en masse virksomheder, der kommer til at etablere sig, og man ser, at iværksættere oftest etablerer sig omkring der, hvor de har virksomhed, siger vicedirektør i Erhvervshus Sjælland, Line Fossing Riel.

- Så vi kommer forhåbentligt til at se, at det smitter positivt af på Gørlev og området i det hele taget.

FermHub Zealand forventer, at startups og iværksættere kan rykke ind i lokalerne på sukkerfabrikken i 2023. 

På billedet her, ses det færdige proteinrige pulver, der er lavet af alger.
På billedet her, ses det færdige proteinrige pulver, der er lavet af alger. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Nyhedsoverblik