Strid om mulig sten fra Mars

En sten fundet på Røsnæs er blevet midtpunktet i en sag, hvor en engelsk ekspert siger, at den er af udenjordisk oprindelse, mens danske eksperter sig nej.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det var øst for Nyby Havn på Røsnæs, at 34-årige Rune Haltorp fandt en speciel sten, som nu risikerer at blive centrum i en retssag. Rune Haltorp er nemlig overbevist om, at det er en meteorit fra Mars, mens den førende ekspertise herhjemme, lektor Henning Haack fra Geologisk Museum, klart siger »nej«.

Det skriver dagbladet Nordvestnyt.

- Lektor Haack ville ikke engang underkaste stenen en nærmere undersøgelse. Han sagde, at det bare var en sandsten med glimmer i, fortæller Rune Haltorp, som har været i England med den 120 gram tunge sten, der i Cambridge blev underkastet undersøgelse med ste­reo­mikroskop.

- Det var en dansk Carl Zeiss-direktør, der inviterede mig til England kvit og frit, fordi han syntes, stenfundet var interessant. Og undersøgelsen bekræfter, at der er tale om et fund af udenjordisk oprindelse, siger Rune Haltorp og henviser til den kemiske sammensætning med blandt andet bromin (aflejringer fra gas-gejsere) og molybdenum.

Overvejer en stævning

Stenen findes aktuelt i en bankboks i Danske Bank i Kalundborg, oplyser Rune Haltorp, der bor i Åhusene ved Værløse. Tidligere har han boet i Kalundborg Kommune, og han kommer ofte på Røsnæs for at fiske og lede efter spændende sten.

Men i Danmark har den 34-årige ikke fået den 120 gram tunge sten anerkendt som en mars-meteorit, og derfor overvejer han nu at udtage stævning mod lektoren fra Geologisk Museum. Formularerne er udfyldt, men ikke sendt af sted endnu, fortæller Rune Haltorp.

- Når museet får en sten ind, undersøger vi den omhyggeligt for at finde ud af, hvad det er for en type bjergart. Er der det mindste tegn på, at fundet er usædvanligt, går stenen videre til laboratoriet. I dette tilfælde er der tale om en helt almindelig sandsten. Det er bekræftet af tre af museets øvrige forskere, fortæller lektor Henning Haack til dagbladet Nordvestnyt.

Hvis man finder en Mars-sten, har man ret til findeløn, som formentlig vil ligge på cirka 1000 amerikanske dollar per gram.


Nyhedsoverblik