Stormøde om nedskæringer: Det kommer til at gå udover kvaliteten - vi kan ikke engang diskutere det

Tirsdag aften var godt 100 mødt op til et stormøde i Kalundborg Kommune, efter man har fyret 19 ansatte i Center for Misbrug og Socialpsykiatri.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I dag var godt 100 mødt op til et stormøde i Kalundborg Kommune.

For fyresedler til 19 ansatte i Center for Misbrug og Socialpsykiatri i kommunen har fået sindet i kog hos psykisk syge og deres pårørende.

Derfor indkaldte foreningen Bedre Psykiatri til et møde om sagen i Kalundborg Hallerne.

- Konsekvensen bliver, at flere pårørende bliver ramt af det her. Flere frivillige bliver ramt af det, fordi det er dem, der kommer til at trække læsset nu, siger Bjarne Rose Pedersen, der er formand for Bedre Psykiatri Kalundborg.

quote Jeg vil gerne have kommunen til at trække fyringerne tilbage og genansætte dem

Bjarne Rose Pedersen, formand for Bedre Psykiatri Kalundborg

Fyringerne kommer som følge af, at kommunen skal spare otte millioner kroner på grund af et overforbrug. Men Bjarne Rose Pedersen håber på noget meget konkret efter mødet tirsdag aften.

- Jeg vil gerne have kommunen til at trække fyringerne tilbage og genansætte dem. Lad os få en ekstrabevilling på de millioner, det drejer sig om, siger han og tilføjer:

- Og lad os så få ryddet op.

Kommer til at gå ud over kvaliteten

Og formanden for socialudvalget i Kalundborg Kommune, Gitte Johansen, lægger heller ikke skjul på, at det har konsekvenser at fyre godt en femtedel af Center for Misbrug og Socialpsykiatri. 

- Det kommer til at gå udover kvaliteten. Vi kan ikke engang diskutere det, fordi det gør det. Man kan ikke fjerne en femtedel af personalet, uden at det går ud over kvaliteten, siger Gitte Johansen.

- Vi bliver også bare nødt til som kommune at sige, at det, der er visiteret til, stemmer ikke overens med det personale, der er ansat. Den økonomi, som afdelinger har fået tildelt, der har de ansat 19 flere, end der var økonomi til, siger hun.

Men selv om det umiddelbart ikke virker til, at man har tænkt sig at følge Bjarne Rose Pedersens forslag om at trække fyringerne tilbage, så vil hun gerne lytte.

- Vi vil gerne høre om, hvad det er for nogle konsekvenser, det giver, siger Gitte Johansen.

- For det er helt klart, at når man har haft ansat 19 flere, end der er visiteret til, så har de ikke bare gået og daset den af. De har udført et stykke arbejde, siger Gitte Johansen.

Skal overholde budgettet

Tilbage i februar, da meldingen om fyringerne kom, udtalte kommunaldirektør, Jan Lysgaard Thomsen: 

- Jeg kan sagtens sætte mig ind i bekymringen, men jeg er også nødt til at sige, at vi har været igennem en situation, hvor der indenfor de sidste to år har været en stigning i vores forbrug på området, som der ikke har været budgetmæssig dækning for. Og det er vel at mærke uden, at opgaven har ændret sig, lød det dengang fra Jan Lysgaard Thomsen.

- Så vi vil også fremover – ligesom vi gjorde for to år siden – leve op til de politisk fastsatte kvalitetsstandarder, der er gældende i Kalundborg Kommune.

Men det kan vel ikke undgås at kunne mærkes, at I fjerner hver femte medarbejder på et område? Folk har vel ikke gået og trillet tommelfingre?

- Det har jeg fuld forståelse for, at sådan kan man også se på det. Men det er min opgave, det er vores opgave inden for området at sikre, at vi overholder budgettet, og vi overholder kvalitetsstandarderne, lød det dengang fra Jan Lysgaard Thomsen.