¨

Storbrand på Avista Oil skyldes teknisk fejl

Ingen begik fejl, da en store brand startede på Avista Oil den 24. juli. En ny rapport viser, at der var tale om en teknisk fejl. Foto: Jens Nielsen

Røgen var så tyk, at politiet anbefalede, at beboere i området holdt sig indendørs. Foto: Jens Nielsen

Brandvæsnet fik hjælp fra to slæbebåde på vandsiden af havnen. Foto: Jens Nielsen

På grund af frygt for miljøskader varslede Kalundborg Kommune et undersøgelsespåbud. Undersøgelserne er stadig i gang. Foto: Jens Nielsen

1 af 4

I juli udbrød en voldsom brand på Avista Oil i Kalundborg, som gav kæmpe skader på raffinaderiet. Det viser sig, at branden skyldtes en teknisk fejl.

En stor, tyk røgsky bredte sig på himlen ved havnen i Kalundborg, da en voldsom brand brød ud på olieraffinaderiet Avista Oil i Kalundborg den 24. juli.

Læs også Røgsky stiger i vejret ved Avista Oil

Branden opstod af ukendte årsager, men en ny rapport fra politiet, forsikringsselskaber og andre instanser viser, at storbranden ikke var et resultat af en menneskelig, men derimod en teknisk fejl.

Det skriver tv-kalundborg.dk.

- Vi havde et rigtig godt møde med politiet forleden dag, hvor de fremlagde konklusionerne fra rapporten, som tydeligvis konkluderede, at det var en teknisk fejl, og at ingen medarbejdere havde handlet forkert, siger direktør Leon Sloth Skovbo til tv-kalundborg.dk.

Frygt for miljøskader

Under den store brand blev 60 brandmænd tilkaldt til slukningsarbejdet på fabrikken på havnen i Kalundborg.

Ifølge tv-kalundborg.dk forårsagede branden massive skader på fabriksanlægget, der raffinerer spildolie til ny ren baseolie.

Læs også Ingen miljøfare efter voldsom brand på raffinaderi

Tilbage i juli lykkedes det beredskabet at holde olieudslippet til et absolut minimum efter branden, men alligevel varslede Kalundborg Kommune undersøgelsespåbud. Der var nemlig mistanke om, at der var flydt olierester ud i jorden omkring havnen.

Kalundborg Kommune oplyser til TV ØST, at undersøgelsen stadig er i gang.

- Vi kan bekræfte, at processen stadig er i gang. Vi har modtaget de første boreprøver fra Avista Oil, og vi er i gang med at undersøge, om der skal sættes gang i noget oprydningsarbejde, siger Frederik Weinreich, der er fagkoordinator på landbrug- og jordområdet i Kalundborg Kommune.

Læs også Avista Oil skal undersøge miljøskader efter brand

Som det ser ud nu, er oprydningsarbejdet efter branden ikke en hastesag, fortæller Frederik Weinreich. Det skyldes, at olie lægger sig på overfladen, og det derfor er nemt at fjerne.

Kommunen kan på nuværende tidspunkt ikke sige, hvornår man forventer, at sagen afsluttes. 

03:09

Gense indslaget fra d. 24. juli, hvor branden brød ud hos Avista Oil i Kalundborg. 

Luk video
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App