Stor fræsemaskine sendes på opgave på Sjælland - kører 600 meter i timen

Banedanmarks store skinnefræser vil i de kommende nætter køre på skinnerne på Nordvestbanen. Den store maskine skal forhindre revner i skinnerne i at vokse sig store.

Den vejer 155 ton, er 44 meter langt - og kører med helt ned til en hastighed på 600 meter i timen, når maskinen arbejder. 

Med to fræsehjul og et slibehjul i hver side kan skinnefræseren fjerne mere end en millimeter af en skinne på en enkelt overkørsel. Det oplyser Banedanmark i en pressemeddelelse.

Skinnefræseren kører, før vinteren kommer. Her kan der nemlig opstå trækspændinger i skinnerne, der kan få revner til at vokse.

- I Banedanmark skal vi vedligeholde sporet og samtidig forstyrre trafikken mindst muligt. Derfor arbejder skinnefræseren primært om natten, hvor der kun kører meget få tog, siger sektionschef Pernille Skovrup i pressemeddelelsen.

Pernille Skovrup oplyser, at der i løbet af en nat kan blive fræset helt op til tre ton jern af skinnerne. Det bliver efterfølgende genanvendt.

Ifølge Banedanmark larmer skinnefræseren kun moderat, når den arbejder. Om dagen vil naboer til Holbæk og Roskilde stationer dog opleve, at der støjes omkring maskinen.

Her kører skinnefræseren: