Spejderhytte lige til at rive ned efter voldsom brand: - Lige nu står vi i et tomrum

Politiet søger vidner, som kan have set noget usædvanlig aktivitet omkring området, der ofte bliver benyttet af udefrakommende unge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Skaderne er tydelige på den sorte spejderhytte i Ubby ved Kalundborg, efter der søndag aften kort før klokken 18.00 opstod en brand på stedet.

quote Der skal mere til at slå os ud

Jørgen Rud, bestyrelsesformand for FDF i Ubby

Af endnu ukendte årsager brændte en større brændestabel under en overdækning ved hyttens gavl. Herfra spredte flammerne sig til selve gavlen, som er blevet slemt brandskadet. Dele af taget på spejderhytten har ligeledes fået omfattende skader, inden brandvæsnet fik slukket branden.

Sådan en situation ville få mange personer til at miste modet, men det er ikke tilfældet for Jørgen Rud, bestyrelsesformand for FDF i Ubby, der ejer hytten.

- Sket er sket, og det kan vi ikke gøre noget ved. Vi må op på hesten igen, siger han.

Politiet skal nu undersøge, om branden i hytten er påsat.
Politiet skal nu undersøge, om branden i hytten er påsat. Foto: Jens Nielsen - TV-Kalundborg

I stedet for at fokusere på problemerne forsøger bestyrelsesformanden nemlig at se muligheder og løsninger.

- Jeg vil ikke sige, at det ikke er noget problem, men corona har lært os, at man godt kan være udenfor året rundt, så vi kan stadig fortsætte vores aktiviteter, siger Jørgen Rud.

En gammel damer er gået op i flammer

Han erkender dog, at søndagens brand kommer til at gøre tilværelsen lidt sværere for foreningen.

- Vores udfordringer er, at vi ikke har adgang til vores hus, fordi det er lige til at rive ned. Vi har ikke adgang til køkkenet eller toiletterne, men det løser vi bare på en anden måde, siger Jørgen Rud og fortsætter:

- Vi får en udfordring og skal tænke nye tanker, når vi på et tidspunkt får en afklaring med forsikring og alt det dér, fordi det bliver en lang proces at få bygget noget nyt. Det er jo et gammelt hus, en gammel dame på 54 år, der er gået op i flammer.

quote Lige nu står vi i et tomrum

Jørgen Rud, bestyrelsesformand for FDF i Ubby

Foreningen er forsikret mod brandskader og har anmeldt skaden. Når politiets teknikere har undersøgt stedet nærmere, skal forsikringsselskabet gennemgå skaderne.

- Og så kan vi begynde at finde ud af, hvad vi skal gøre. Men vi kan allerede se i øjnene, at det bliver en langvarig proces, fordi det tager cirka et år at få en byggetilladelse i Kalundborg Kommune. Det er eddermame op ad bakke. Det næste problem bliver at finde nogle håndværkere og noget materiale, fordi det er også en udfordring i dagens Danmark, siger Jørgen Rud.

Efter branden har Jørgen Rud og resten af bestyrelsen meddelt de cirka 75 medlemmerne af foreningen, at al aktivitet er sat på pause denne uge. Men den vil efter planen blive genoptaget den kommende uge.

Politiet skal nu undersøge, om branden i hytten er påsat.
Politiet skal nu undersøge, om branden i hytten er påsat. Foto: Jens Nielsen TV Kalundborg

- Lige nu står vi i et tomrum, fordi vi ikke ved, hvad vi kan og må. Men vi har en klar forventning om at genstarte vores aktiviteter i næste uge, og vi er ikke sat skatmat af det her. På ingen måde. Det har gennem tiden vist sig, at sådan noget modgang giver sammenhold, og det skal vi bare få det bedste ud af. Så der skal mere til at slå os ud, siger han.

- Der er selvfølgelig noget negativt i den her brand, men det kan vi ikke bruge til noget, så kommer vi aldrig videre, tilføjer Jørgen Rud.

Unge bruger ofte bålpladsen

Politiet kender endnu ikke brandårsagen, og derfor skal teknikere undersøge stedet nærmere.

- Det helt store spørgsmål er, hvad der er årsag til branden. Vi skal derfor undersøge stedet nærmere på tirsdag, siger Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi.

quote Vi aner simpelthen ikke, hvad den egentlige brandårsag er

Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi

Ifølge politiet er der umiddelbart ikke noget brandbart i nærheden af hytten ud over en varmepumpe og nogle solceller på taget.

- Men vi aner simpelthen ikke, hvad den egentlige brandårsag er. Vi har heller ikke nogen konkret mistanke om, at branden kan være påsat, men det er noget, vi kigger på – ligesom vi kigger på, om den kan være opstået ved varmepumpen, siger Martin Bjerregaard.

Spejderhytten bruges kun af foreningen, men flere gange er det sket, at området er blevet benyttet af primært unge, som har tændt bål ved foreningens bålplads.

- Spejderhytten er ubeboet, så hvis nogen har opdaget noget omkring noget usædvanlig aktivitet på stedet, så er vi selvfølgelig interesserede i at høre det, siger Martin Bjerregaard.

Hvis man har oplysninger i sagen, kan man kontakte politiet på telefon 1-1-4.