Soldiers of Odin: Vi er ikke højreorienterede eller voldsmænd

Borgere fra Kalundborg melder sig nu under fanen hos borgerværnsgruppen Soldiers of Odin, mens den danske afdeling af gruppen vil ændre brandet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En gruppe borgere har henvendt sig til den internationale organisation Soldiers of Odins danske afdeling og bedt om lov til at etablere en gruppe i Kalundborg.

Det har man imødekommet og inviterer derfor nu til møde, hvor det skal afgøres, om der er opbakning til projektet.

Men samtidig med opbakningen til en ny afdeling, så oplever organisationen stadig, at de bliver betragtet som værende landsbytosser, bøller og ekstreme.

Kædet sammen med højreekstremister

Mens gruppen som sagt oplever fortsat større og større opbakning, så føler de alligevel, at formålet med deres eksistens er misforstået.

Dels fordi, det bliver fremhævet, at gruppens andre afdelinger i blandt andet Norge, Estland og Finland er meget ekstreme og trækker paralleller til nynazisme.

Men det, mener den danske afdeling af borgværnsgruppen, er misforstået og direkte forkert. De ønsker at ændre opfattelsen af, hvem de er. Blandt andet ser de ikke sig selv som en borgerværnsgruppe, men mere øjne og ører i natten.

Ifølge den presseansvarlige for Soldiers of Odin i Danmark og regionsleder i Vestsjælland, Arne Andersen, så har de intet med ekstreme miljøer eller voldlige typer at gøre.

- Vi er ikke racister, ikke højreorienterede, ikke en rockergruppe eller bande. Vi er ikke politisk orienteret, så længe vi er i uniform. Så længe medlemmerne går rundt i vores regi, så er det vores regler, der gælder. Vi er almindelige borgere, som bekymrer os om vores medborgere, siger Arne Andersen til TV ØST.

Ønsker at skabe tryghed

Årsagen til gruppens opståen i flere danske byer er, ifølge Arne Andersen, at man ser en stigende utryghed i nattelivet.

Han siger, at med al den vold og overgreb der finder sted, hver gang man åbner en avis, så er det på tide, at nogle gør noget ved det. Gruppen mener, at de kan gøre en forskel og skabe tryghed.

- Vi lægger os imellem og prøver at mæle. Hvis det går helt galt, så udøver vi vores borgerlige ret og foretager civil anholdelse og tilkalder politiet bagefter, som overtager der fra, siger regionslederen.

Han mener, at de skal betragtes som en pendant til ”de gulklædte”, altså Natteravnene.

- Hvor de gulklædte observerer på afstand og ringer efter politiet, så lægger Soldiers of Odin sig imellem voldsmand og offer, siger han.

”Vi er ikke voldsmænd”

Han ved godt, der er en holdning om, at de blot er nogle bøller, som vil slås. Det bare ikke tilfældet, siger han.

- Vi drøner ikke rundt med køller i lommen og skal være tæskehold – absolut ikke. Vi skal ikke have folk ind, hvor næverne sidder løst. Men vi skal derimod bruge snakketøjet og tale folk til ro. Vi vil ikke have folk, der slår først og spørger bagefter, siger Arne Andersen.

Soldiers of Odin er ikke til for at yde selvtægt, ifølge Arne Andersen. Han understreger, at hvis man svinger armen lidt for aggressivt, så betyder det eksklusion.

- Så hvis én udøver umotiveret vold, så bliver han smidt ud og skal tage sin straf, siger han.

Apropos medlemmer

Som skrevet, så er Soldiers of Odin i udlandet berygtet for at have relationer til blandt andet nynazister og andre ekstreme grupper. Derfor er man også i Danmark bange for, at det er en indvandrerfjendsk gruppering, der er ved at rejse sig.

Her vil Arne Andersen gerne gøre opmærksom på igen, at man ikke er politisk motiveret, men blot øjne og øre i natten. Der er endda plads til alle typer medlemmer.

- Alle er velkomne. Ung og gammel, mænd og kvinder. Folk af anden etnisk herkomst er også velkommen. Jeg tror, det er et plus med kvinder og personer af anden etnisk herkomst, fordi de har andre og gode kvaliteter, vi kan bruge på gaden, siger han.

Vil ændre brandet til noget positivt

Arne Andersen synes, det er forkert, at man sidestiller den danske afdeling med eksempelvis den finske, mere ekstreme del, fordi man i Danmark ikke ønsker hverken vold eller ekstremister i Soldiers of Odin.

Vi spurgte til, hvorfor man så vælger at være en del af Soldiers of Odin, hvis man ikke vil sidestilles med dem. Her til svarer Arne Andersen:

- Brandet eksisterede, og vi blev enige om at beholde det. Men vi vil vende det til at være noget positivt i stedet, siger han.

Han siger, at arbejdet med at ændre brandet af organisationen er begyndt at virke, og at det ses i flere lande, at man opfatter den danske model som den rigtige.

- Finnerne, vores moderorganisation, har allerede fundet ud af, at det er skidt, det de har gang i. Så de har set, at vores måde at gøre det på er helt i orden og en god måde at gøre det på, siger Arne Andersen.