Søfolk bliver glemt i 70-året for befrielsen

Tusindvis af danske søfolk deltog i anden verdenskrig. Men de bliver glemt ved 70-året for befrielsen. Det mener en gruppe pensionerede søfolk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I de her dage markerer hele landet, at det er 70 år siden, Danmark blev befriet fra Tyskland under anden verdenskrig. Men den tidligere borgmester i Kalundborg, Tommy Dinesen, og resten af medlemmerne i gruppen 'Senior Sailors' mener, at en særlig gruppe bliver overset i denne sammenhæng.

Det er nemlig de danske søfolk. De var omkring 6.300, der deltog på den allierede side fra 1940 til 1945 i kampen mod Nazityskland. 1.087 søfolk mistede livet, mens der til sammenligning kun var 16 danske soldater, som omkom ved Tysklands invasion den 9. April 1940.

Alligevel er søfolkenes indsats ved at gå i glemmebogen. Det må ikke ske ifølge gruppen af nuværende og pensionerede søfolk, der har Tommy Dinesen i spidsen. 

- Søfolkenes indsats er en del af vores historie. Det er vigtigt at bevare historien om de 6300 søfolk, der sejlede med de allierede, bekæmpede nacismen og reddede Danmarks krigsære. Det skal ikke glemmes, og det vil vi sørge for, siger Tommy Dinesen. 

Gruppen 'Senior Sailors' har i et år arbejdet på at få gjort den 6. juni til en officiel flagdag for havets krigsveteraner. På denne dag er det nemlig 71 år siden, at de deltog på den allieredes side på D-dagen. Det er dog endnu ikke lykkedes gruppen at få opbakning i Folketinget til at lave en officiel flagdag.

I mellemtiden har gruppen af søfolk arrangeret en mindehøjtidelig for de danske krigssejlere på vandet for at vise deres respekt den 4. maj. Det foregår mandag aften i Skt. Olai Kirke i Kalundborg kl. 19.00.


Nyhedsoverblik