Kalundborg

Socialdemokrater forlader partiet og danner ny lokalliste

To socialdemokrater danner en ny lokalliste i Kalundborg, som skal føre socialdemokratisk politik uden om Socialdemokratiet.

Hun har været medlem af Socialdemokratiet i 40 år. Men nu er den tidligere borgmesterkandidat og gruppeformand i Socialdemokratiet i Kalundborg, Gunver Jensen, ikke længere en del af partiet.

I stedet har hun sammen med den nyvalgte Jonas Henriksen fra Gørlev dannet en ny lokalliste, som får navnet Kalundborglisten.

- Jeg har fået nogle stemmer ved det her valg, og dem vil jeg gerne have skal arbejde aktivt. Det, jeg så, var, at jeg kom til at stå i et hjørne og ikke kunne arbejde socialdemokratisk med det. Derfor har vi besluttet, at vi danner en Kalundborgliste, forklarer Gunver Jensen til TV2 ØST.

quote Jeg vil faktisk gerne have lov at være med ved bordet, når der skal træffes beslutninger,

Gunver Jensen, stifter, Kalundborglisten.

Hun understreger, at Kalundborglistens politik fortsat vil være baseret på socialdemokratiske værdier, og at det ikke var nogen let beslutning at forlade sit gamle parti.

- Det er jo ikke en beslutning, jeg har taget over et par timer. Jeg har overvejet det gennem rigtig lang tid. Jeg har været socialdemokrat i mere end 40 år. Det har jeg været glad for at være, og det er jeg faktisk i hjertet stadig, siger Gunver Jensen.

Det, Jonas Henriksen gik til valg på, kan han bedre kæmpe for i den nye lokalliste, siger han.
Det, Jonas Henriksen gik til valg på, kan han bedre kæmpe for i den nye lokalliste, siger han. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

- Jeg vil ikke sidde i et hjørne og råbe op

Kalundborglisten har valgt at tilslutte sig konstitueringen bag den mangeårige Venstre-borgmester Martin Damm, som med de to nye mandater har 18 mandater ud af de 27 i kommunalbestyrelsen. Ifølge Gunver Jensen gør de det, fordi de gerne vil være med der, hvor beslutningerne bliver truffet i stedet for at sidde i opposition. 

- Jeg har været socialdemokrat så længe, at jeg ikke kan finde ud af andet. Men jeg vil ikke sidde i et hjørne og råbe op om, at hvor gode vi er i Socialdemokratiet. Jeg vil faktisk gerne have lov at være med ved bordet, når der skal træffes beslutninger, siger Gunver Jensen.

quote Det er jo altid ærgerligt, at der er nogen, der hopper lige efter et valg

Tina Beck-Nilsson, Socialdemokratiet.

Oprettelsen af Kalundborglisten er den foreløbige kulminationen på en længere periode med uro og mistillid i Socialdemokratiet i Kalundborg. I juni 2020 tabte Gunver Jensen en meget tæt urafstemning om partiets spidskandidatur til kommunalvalget. Tina Beck-Nilsson fik 96 stemmer mod Gunver Jensens 91.

Konflikten førte efterfølgende til oprettelsen af en ny partiforening i kommunen, som Gunver Jensen meldte sig ind i. Den bærer formelt navnet Røsnæs, Raklev og Omegn, selvom Gunver Jensen bor i Kalundborg by.

Hun afviser dog helt, at deres udmeldelse har noget med den uro at gøre.

- Nej, det handler ikke om den uro. Det er rigtigt nok, at der har været en uro, men vi er gået til valg med den samme politik og med den samme spidskandidat (Tina Beck-Nilsson, red.), siger Gunver Jensen.

Vi var til valg for knap en uge siden, hvor I begge blev valgt ind som socialdemokrater. Har I ikke et ansvar over for vælgerne og det valg, de har truffet?

- Jo, det har vi. Det er derfor, vi har dannet en liste, hvor vores politik stadig er socialdemokratisk siger Gunver Jensen og understreger, at hun mener, at hendes nye liste vil være bedre til at tilgodese socialdemokraters interesser end Socialdemokratiet i Kalundborg.

- Vi har bedt om indflydelse, sådan så vi kan sætte et aftryk og ikke bare sidde i et hjørne og råbe op, siger Gunver Jensen.

Kunne I ikke få indflydelse hos Socialdemokratiet?

- Det tror jeg ikke. Jeg er gået til valg på et bestemt emne (mere udvikling i kommunens mindre byer, red.), og jeg kunne ikke se mine vælgere i øjnene, hvis jeg ikke kunne arbejde med det emne efter en konstituering, siger Jonas Henriksen, medstifter af Kalundborglisten.

Konstitueringen i Kalundborg rummer nu 18 mandater ud af 27, der bakker op om nuværende borgmester Martin Damm (V), herunder altså de to fra Kalundborglisten.

- Jeg er ret sikker på, at aftalen er lukket for os. Vi håber, vi får de pladser, vi gerne vil have, siger Jonas Henriksen.

Socialdemokratiets Tina Beck-Nilsson er ærgerlig over at miste to mandater, men mener også, at de to tidligere partifæller må lade vælgerne fælde dommen over partiskiftet.
Socialdemokratiets Tina Beck-Nilsson er ærgerlig over at miste to mandater, men mener også, at de to tidligere partifæller må lade vælgerne fælde dommen over partiskiftet. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

Socialdemokratiet: Det må de tage med vælgerne

Ved valget for knap en uge siden fik Socialdemokratiet otte mandater, der nu altså er blevet til seks. Det ærgrer spidskandidaten for Socialdemokratiet, Tina Beck-Nilsson. Hun understreger dog, at det må være Gunver Jensens eget valg, hvor hun vil udfolde sig.

- Jeg vil ikke holde på nogen, der ikke har lyst til at være der. Hvis ikke de har lyst til at være medlem af Socialdemokratiet, så er det deres valg, siger hun.

Ved valget fik Tina Beck-Nilsson 1.580 personlige stemmer, mens 781 stemte på Gunver Jensen.

- Det er jo altid ærgerligt, at der er nogen, der hopper lige efter et valg. Det er ligegyldigt hvilket parti, det handler om. Men det må man jo tage med de vælgere, der har stemt på én, siger Tina Beck-Nilsson.

DEL: