Småbørns-ordning møder kritik

Kalundborg kommunes ordning med at flytte børn fra dagplejen til en småbørnsgruppe i børnehaven møder kritik fra forældre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Har man ret til at have sit barn i dagpleje indtil 3-års alderen, hvor børnehaven venter?

Det spørgsmål vækker debat i Kalundborg kommune, hvor flere forældre i området omkring Svebølle er utilfredse med, at de enten skal sende deres børn i småbørnsgruppe i børnehaven eller også stå uden pasningsgaranti indtil børnene som 3-årige skal i børnehave.

- Hvis jeg valgte at takke nej, så var der ingen garanti fro at min søn kunne blive i dagplejen. Hvis en anden skulle ind, så røg min søn ud. Selvom jeg ikke synes, at skiftet fra dagpleje er godt for ham. Han er for lille og ikke klar til det, siger Katrine Ladefoged Larsen, hvis søn Christian går i småbørnsgruppe i Viskinge Børnehus ved Svebølle.

TV2ØST har talt med flere forældre, der bakker op om bekymringen og flere har oplevet det samme. Alle siger samtidig, at det ikke handler om dårlige fysiske rammer i børnehuset eller dem, der passer børnene. Pædagogerne får fuld opbakning. Men den overordnede ordning tager ikke hensyn til det enkelte barn.

- Hvis de gik fra vuggestue, så var det en anden sag. Så var det samme sted og de samme pædagoger. Men det er et helt nyt sted og nye mennesker. Det forstyrrer min søns udvikling, siger Katrine Ladefoged Larsen.

Mere fleksibilitet

Katrine Ladefoged Larsen har skrevet et brev til Kalundborg Kommunes borgmester, Martin Damm, som godt forstår, at forældrene kan have en anden holdning til, hvornår børnene er klar til at skifte.

Men han mener, at ordningen faktisk er en fordel for forældrene.

-Vi giver præcis de samme ressourcer, som vi gjorde før. Og en småbørngruppe tager jo netop hensyn til at de her børn ikke er over 3 år, hvor man kan komme i børnehave. Til gengæld får vi mere fleksibilitet, fordi børnetallet stiger og falder. Så kan det være svært at have den rigtige kapacitet i et område for aldersgruppen. Med den her model sikrer vi, at forældrene kan få et tilbud i lokalområdet hele tiden, siger Martin Damm (V).

Han understreger samtidig, at ordningen egentlig ikke sparer penge for kommunen.

- Det handler om fleksibilitet.