Skolebørn fik voldsomme sår og blærer af giftig plante

En skolelærer advarer nu mod en plante, der findes i naturen i store dele af Danmark. Det sker efter flere elever i en klasse dagen efter en tur i skoven fik store forbrændinger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den er stor, grøn med et skær af gul og dens hvide blomster kan for den ukyndige minde om hyldeblomstens.

Vild pastinak er de seneste år blevet meget almindelig i Danmark – men der er tale om en giftig plante, der kan give både børn og voksne store brandsår.

Det skete senest for en skoleklasse fra en skole i Høng, hvor en håndfuld børn torsdag havde været i skoven. Fredag begyndte nogle af børnene dog at fået blærer.

- Det havde været en rigtig god dag i skoven, med fantastisk glade børn, der legede mellem træerne. Det var først dagen efter, at vi blev opmærksomme på, at nogle børn havde udslet på arme og ben, siger Christian Løvenbalch Jensen, der er lærer i Høng, til TV2 ØST.

Oplevelsen får ham nu til at advare alle mod de ellers flotte planter: De kan ende som en rigtig dårlig oplevelse.

Kendte ikke til planten

Undersøgelser har vist, at børnene fra Høng har været i berøring med vild pastinak, eller gul pastinak, som den også kaldes. Og blot det at røre planterne kan give store forbrændinger.

Artiklen fortsætter under billedet.

Vild pastinak ser sådan ud. Den er tirsdag blevet fjertet fra det område, hvor børnene har været i kontakt med den.
Vild pastinak ser sådan ud. Den er tirsdag blevet fjertet fra det område, hvor børnene har været i kontakt med den. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

- Vi kendte ikke til planten, og det tror jeg, at der er rigtig mange, der ikke gør. Men blot det at røre planten er nok til at give udslet. Børnene har ikke leget rundt med dem eller sådan noget, som ellers kunne være fristende, siger Christian Løvenbalch Jensen.

Vild_pastinak.jpg
Læs også
Kommune advarer mod vild pastinak
Vild_pastinak.jpg
Læs også
Kommune advarer mod vild pastinak

Vild pastinak er en fjern fætter til bjørneklo, og indeholder en meget ubehagelig plantegift, der får huden til at reagere kraftigt, når den udsættes for sollys. Typisk vil man så udvikle vabler, blærer eller brandsår, som kan være meget smertefulde. Samtidig kan huden være meget følsom overfor sollys i flere måneder efter at være blevet ramt af giften.

Artiklen fortsætter under billedet.

Et af børnene fra Høng fik efterfølgende store blærer på sine ben.
Et af børnene fra Høng fik efterfølgende store blærer på sine ben. Foto: Jens Nielsen - TV Kalundborg

Får man giften på sig, så skal man skylle området grundigt med vand, søge læge og dække det til, så der ikke kommer sol på. På længere sigt er forholdsreglen, at man skal undgå sollys på de berørte steder. Det kan vare i flere måneder.

Advarer mod planten

Vild pastinak blev indført til Danmark af munke i middelalderen - men især i de seneste år har den bredt sig hurtigt rundt i Danmark, da vi oftere klipper grøftekanterne og dermed skaber bedre levevilkår for den giftige plante.

TV2 ØST har flere gange de seneste år fortalt om planten. Eksempelvis i juli 2012, da 22 børnehavebørn fra Nørre Jernløse blev forbrændt under en skovtur. 

Artiklen fortsætter under grafikken.

 
  Foto: Nick Abildgaard / Grafik

Der er stadig rigtig mange, der måske ser planten for første gang, og oplevelsen i skoven i Høng får nu Christian Løvenbalch Jensen til at advare alle, der færdes i naturen, mod planten.

- Jeg kendte ikke noget til den her gule pastinak, før vi oplevede den her situation. Men jeg kan love, at mine elever fremover vil kende og respektere planten, når de går ud af skolen. Og jeg håber, at forældre vil tale med deres børn om den, ligesom de advarer mod brændnælle og bjørneklo, siger han. Advarslen har han delt på Facebook.

Den vilde pastinak i Høng Skov er senere blevet fundet, og vil tirsdag blive fjernet af Naturstyrelsen.

Christian Løvenbalch Jensen advarer alle mod gul pastinak på Facebook.
Christian Løvenbalch Jensen advarer alle mod gul pastinak på Facebook. Foto: Screenshot fra Facebook.

Nyhedsoverblik