Sjældent fund: Ravjæger finder søhest ved Kalundborg Fjord

En ravjæger har fundet en kortsnuet søhest ved Kalundborg Fjord. Det er over 50 år siden, der sidst blev fundet en søhest i danske farvande.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Da David Jensen fra Kalundborg var ude at lede efter rav i strandkanten ved Kalundborg Fjord, fandt han en søhest.

Den har han fredag indleveret til Zoologisk Museum, som er en del af Statens Naturhistoriske Museum.

Og det er heldigt, for det er lidt af et sensationelt fund, lyder det fra Peter Rask Møller, der er kurator for fiskesamlingen på Statens Naturhistoriske Museum.

- Det er den første dokumenterede søhest fra danske farvande over 50 år, så der er virkelig tale om en sjælden gæst, udtaler han i en pressemeddelelse fra Statens Naturhistoriske Museum.

Kortsnuet søhest

Museet kan fortælle, at der er tale om en kortsnudet søhest.

Sammen med DTU Aqua har museet i mere end ti år kortlagt de danske fisks udbredelse i et projekt kaldet Fiskeatlasset.

Søhesten er en af de arter, som museet havde håbet ville dukke op, fordi den har bredt sig nordpå i Den Engelske Kanal.

I forbindelse med arbejdet med Fiskeatlasset, er der blevet rapporteret om yderligere fire observationer af søheste. Men ingen af dem er dokumenteret med billeder eller lignende.

Været i Danmark længe

Henrik Carl, der er leder af Atlasprojektet, fortæller, at søhesten, der er blevet fundet ved Kalundborg Fjord, kan have svømmet rundt i Danmark længe.

- Det er muligt, at den har opholdt sig i vore farvande hele sommeren, men er bukket for kulden og er blevet skyllet i land af stormen Ingolf i sidste uge, siger han.

- For os forskere er sådan et fund mere værd end fiskens vægt i rav.

Henrik Carl opfordrer folk til at holde ekstra godt øje, når man eksempelvis går en tur ved stranden. Han hører også meget gerne fra folk, der tidligere er stødt på søheste herhjemme.