Simpel løsning gør det muligt at sende børnehavebørn i førskole trods coronafrygt

Den bløde skolestart er udskudt for mange af regionens ældste børnehavebørn på grund af frygten for coronasmitte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mange af landets ældste børnehavebørn skulle i foråret være begyndt i førskole, men på grund af frygten for smittespredning af coronavirus blev den bløde opstart til skolen udskudt i flere kommuner.

quote Det har været meget, meget sjovere end børnehaven

Marius Malling,  SpilOp'en i Asnæs

Sådan var det også i Odsherred Kommune. Men så fandt daginstitutionen SpilOp'en i Asnæs på en alternativ løsning, der har gjort det muligt at sende 25 børn i førskole.

I stedet for at mødes i indelukkede klasselokaler med begrænset plads er de 25 børnehavebørn rykket ud på Asnæs Boldklubs arealer.

- Vi spiller stikbold, og vi spiller fodbold, siger seksårige Marius Malling fra SpilOp'en.

Artiklen fortsætter under billedet.

Børnehavebørnene begynder efter sommerferien i SFO den 3. august. En uge senere har de første skoledag.
Børnehavebørnene begynder efter sommerferien i SFO den 3. august. En uge senere har de første skoledag. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Børnene rykkede ind i fodboldklubben for en måned siden, og det er ikke kun de ældre børnehavebørn, der glæder sig over løsningen.

- Når børnene kommer over på skolen, så har de nogle forventninger til, at nu er de blevet store, nu skal de starte ovre hos de store børn. Og den skole, som møder dem, er måske med en låst hoveddør, med ensretninger på gangene, aflåste lokaler og folk, der spritter hænder af hele tiden. Det signal ønskede vi ikke at sende ned til børnene, siger Søren With (S), der er formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Odsherred Kommune.

Flytningen har haft en positiv effekt på børnene

Derfor stod daginstitutionen SpilOp'en pludselig med en udfordring, som de blev nødt til at løse.

- Vi var samtidig i den situation, at vi har en del vuggestuebørn, som stod og ventede på, at de skulle i børnehave – plus vi fik nye børnehavebørn. Så det at skulle være samlet alle sammen i SpilOp'en ville være en udfordring. Derfor spurgte vi Asnæs Boldklub, om vi måtte låne deres arealer, og det måtte vi gerne, siger dagtilbudsleder Charlotte Hultquist Larsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Børnene rykkede ind i fodboldklubben for en måned siden.
Børnene rykkede ind i fodboldklubben for en måned siden. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Heldigvis viser det sig, at en fodboldklub sagtens kan bruges som førskole til børnehavebørn, når man bare man er lidt kreativ. Et omklædningsrum er for eksempel blevet omdannet til garderobe

Faktisk har flytningen til fodboldklubben haft en positiv effekt på børnene.

- For det første har de fået mulighed for at være sammen med nogen, de rent udviklingsmæssigt og aldersmæssigt matcher med, og det gør, at man kan nogle ting på nogle helt andre. På den måde er der noget sammenhørighed og venskab, som kommer på andre måder, end hvis de havde været nede i SpilOp'en med de tre- til seksårige, siger Charlotte Hultquist Larsen.

Det er forskelligt, hvordan landets kommuner har valgt at afholde førskole. Flere kommuner valgte at udskyde den bløde skolestart, mens Sorø, Faxe og Odsherred kommuner besluttede at aflyse den bløde skolestart.

Artiklen fortsætter under billedet.

Søren With (S), formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Odsherred Kommune.
Søren With (S), formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Odsherred Kommune. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Søren With ærgrer sig over, et man i Odsherred Kommune har været nødt til at aflyse førskolen. Han tror, at forløbet med de 25 børn i fodboldklubben vil gavne dem, inden de efter sommerferien begynder i skole.

- Så rykker man mentalt ved børnene. Man får ligesom sagt, at nu er det ved at være tid til, at de skal forlade børnehaven og skal prøve noget, der er er større, siger han.

Spørger Marius Malling, har den alternative førskole været en succes.

- Det har været meget, meget sjovere end børnehaven, siger han.

Børnehavebørnene begynder efter sommerferien i SFO den 3. august. En uge senere har de første skoledag.