Shelterbygger fra Jyderup har udviklet et lugtfrit lokum

Gammeldags toiletter - dem hvor afføringen lander i en spand - lugter fælt, men en opfinder fra Jyderup har løst det problem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Shelterbyggeren Steffen Holberg fra Jyderup har udviklet det gode gamle das-princip, så det ikke længere er forbundet med luftgener, når der besørges på et af hans naturtoiletter.

- Det gode ved det her er, at der ikke lugter inde i huset, siger Steffen Holberg, der viser sit lille natur-toilet frem på shelterpladsen "Veteranengen" ved Kaldred.

Ideen til det lugtfri toilet fik Steffen Holberg, fordi han er manden bag mange af de Shelters, der nu er opstillet i flere af regionens skove. I den forbindelse blev det også nødvendigt at gøre noget for at forbedre hygiejnen på lejrpladserne.

- Jeg kunne se, at det mange steder begyndte at flyde med toiletpapir, når folk måtte klare sig med at grave huller i jorden, siger Steffen Holberg.

Skabt efter svensk model

Løsningen på problemet blev, at han udviklede et nyt attraktivt tilbud til de trængende naturfolk - et såkaldt "Solmult-toilet". Det lyder meget moderne, men i princippet er det lille hus et gammeldags "das", skabt efter den svenske model.

- Man graver et hul i jorden og placerer et hus ovenpå.

Alle, der har prøvet at besørge på sådan et gammeldags lokum, har lært, at der lugter forfærdeligt. Så Steffen Holberg måtte til tegnebrættet. Her kom ideen til det lugtfri lokum.

- Princippet er, at det lille hus er forsynet med en dobbelt bagvæg hvorigennem den grimme og usunde luft fra "tønden" føres op og ud i den friske luft over huset, forklarer Steffen Holberg.

Håber idé spreder sig til u-lande

Det er gammelkendte fysiske love, der skaber god luft i det lille hus. Taget er beklædt med en metalplade, og når solen opvarmer luften i hulrummet, opstår der undertryk nede i tønden, så den fæle luft suges væk.

Der er opstillet omkring 30 små Solmult-toiletter i Danmark, men opfinderen håber, at hans idé også vil kunne bruges i udviklingslande. Her er der nemlig hårdt brug for bedre toiletforhold.

TV ØST besøgte opfinderen i forbindelse med FN's toiletdag, der markeres 19. november. Med Toiletdagen ønsker FN at skabe opmærksomhed på, at der rundt om i verden er 2,5 milliarder mennesker, der ikke har ordentlige toiletforhold.

Tegningerne til Solmulten er til fri afbenyttelse og kan ses her.

 


Nyhedsoverblik