Sen nattefrost får konsekvenser for landbruget - landmand må kassere sine asparges

Den kolde april har været en blandet fornøjelse for flere landmænd.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dørene skulle være slået op til stor åbning ved gårdbutikken hos Vibesand Grøntsager denne weekend. Men vejret ville det altså anderledes.

- Der står en masse tomme kasser, som skulle have været fyldt med asparges, siger Tom Hansen, der ejer Vibesand Grøntsager et stykke udenfor Kalundborg.

Aprilvejret var noget blandet og med sen nattefrost så sent som i denne uge, fik altså konsekvenser for Tom Hansens asparges. Han anslår, at mellem 500 og 800 kilo asparges er ødelagt som følge af nattefrosten mellem mandag og tirsdag.

- Det, der skete for os, var, at aspargesene havde nået at få et par varme dage, og når de rammer 12 grader, begynder de at gro. Det var de i gang med, og det var fint og dejligt, lige indtil vi kan se, at nu går det den forkerte vej, siger Tom Hansen.

Læs også
Pludselig var Mogens' køer på forsiden af New York Times
Læs også
Pludselig var Mogens' køer på forsiden af New York Times

Derfor måtte han kassere den første omgang af grønne asparges.

- Det er en flad fornemmelse, for vi ved, at vi ville have haft travlt, hvis vi havde haft nogle asparges. Det har vi så ikke. Det var bestemt ikke det, vi havde regnet med, siger Tom Hansen.

Aspargesavleren håber, at maj betyder et endeligt farvel til nattefrost, og de første asparges kan høstes allerede i midten af næste uge.

- En aspargessæson slutter ved Sankt Hans, så det vi ikke får nu, det mister vi. Det er da lidt frustrerende, siger Tom Hansen.

Asparges høst
Foto: Frederikke Dammark - TV2 ØST

Vejret giver bedre rodnet 

Det er dog ikke alle, der har været kede af det kølige aprilvejr. Landmand Jens Langager fra Hårlev kan godt se det positive i de mange nætter med nattefrost.

- Jeg synes, det har været en fordel for hvedemarkerne. Det har ikke vokset så stærkt. Vi har fået et bedre rodnet, der giver en stærkere og mere solid plante, siger Jens Langager.

Hans hvedemark er sået i oktober og høstes først til august. Derfor er det for tidligt at sige, om frosten betyder mere eller mindre korn i sidste ende.

- Det handler om, hvordan vi får vejret frem til høst. Om vi får mere regn eller ej, siger Jens Langager.

Heldigvis for aspargesavler Tom Hansen vokser asparges hurtigt. De nye asparges forventes af være klar onsdag i næste uge.