¨

Sejlerfamilie blev advaret af SOK to gange

Foto: TV ØST

Sejlerfamilien fra Kalundborg der holdes fanget af pirater i Somalia blev to gange advaret af SOK mod at sejle ind i piratfarvande. Det skriver Ekstra Bladet i dag. Ifølge avisen har to anonyme kilder hos Søværnets Operative Kommando bekræftet advarslerne.

Hele to gange fik faren i en vestsjællandsk familie klar besked om, at det var uforsvarligt at sejle ind i det piratfyldte farvand ved Adenbugten.

Det oplyser kilder ved Søværnets Operative Kommando i Aarhus til Ekstra Bladets søndagsudgave.

Via satelit-telefon ringede faren til SOK to gange for at få en vurderingen af risikoen.

Og i begge tilfælde blev han frarådet at sejle ind i området med sin familie og to gaster på sejlbåden "ING".

- Faren svarede, at der jo er en risiko ved alt i livet, siger en kilde i SOK til Ekstra Bladet.

Angiveligt skal faren have sagt, at man jo også kan dø af at gå over vejen.

De to samtaler er optaget på bånd hos SOK, hvor folk med kendskab til sagen er stærkt kritiske over for den chance, som faren valgte at tage.

Den 24. februar gik det galt. Familien sendte nødsignal til Søværnets Operative Kommando, fordi pirater havde angrebet deres båd "ING" i Det Indiske Ocean.

Om bord var syv personer: et forældrepar og deres tre børn på henholdsvis 17, 15 og 13 år samt to gaster.

De syv blev derefter af piraterne ført ind på land. I alt er cirka 700 mennesker for øjeblikket taget som gidsler af pirater i området.

Risikoen for et angreb var et samtaleemne om bord på båden, inden de blev taget til fange.

Fem dage før gidseltagningen stod der på familiens blog, at der var "lavet piratplan for hvem, der gør hvad, hvis vi bliver angrebet."

For nylig har der været rapporter om, at de lokale myndigheder i Puntland-regionen i Somalia har været i ildkamp med pirater i et forsøg på at befri danskerne.

Forleden lykkedes det for et hollandsk ægtepar på en lystbåd at undgå at lide samme skæbne som danskerne. Båden var ledsaget af et privat vagtskib, hvor vagterne efter en ildkamp jog angriberne på flugt.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App