¨

Sejler-gidsler fik tilbud om konvojsejlads

Foto: TV ØST

De syv danske jordomsejlere i den nu kaprede sejlbåd ING fik tilbud om at slutte sig til en konvoj af 30 andre yachts, der skulle sejle i Det Indiske Ocean på vej mod Middelhavet. Det skete på et møde for langturssejlere i byen Gelle på Sri Lankas sydspids i januar.

Det fortæller lederen af mødet, den erfarne hollandske langturssejler René Tiemessen, der stod i spidsen for den såkaldte TTT-konvoj til Ritzau.

- Vi tilbød dem, at de kunne komme med os. Og vi opfordrede indtrængende alle og enhver på mødet til, at de i det mindste skulle sejle mod nord og i grupper.

- Ingen sejlede mod syd, som danskerne gjorde, fortæller René Tiemessen.

Den danske båd ING var på Sri Lanka fra den 17. til den 31. januar, hvorefter jordomsejlerne satte kurs mod Maldiverne, der ligger sydvest for Sri Lanka.

Derefter sejlede de mod nordvest mod Afrikas Horn, hvor de blev kapret og taget til fange af pirater den 24. februar.

René Tiemessen indkaldte alle langturssejlerne til møde, fordi han stod i tæt kontakt med officerer i NATO's indsats mod pirater i Det Indiske Ocean og Adenbugten.

Ikke mindst fordi det somaliske pirateri på det tidspunkt voksede voldsomt med daglige angreb og rekordmange kapringer.

- Vi mente, at det var det bedste, vi kunne gøre for at give vores informationer videre. Alle ved, at det område, de (danskerne, red.) gik igennem ikke har været muligt i flere år.

Konvoj-lederen tilføjer, at hans indtryk var, at danskerne forstod budskabet og ville tænke over at sejle med i en enten en gruppe af andre både nordpå eller i Tiemessens konvoj selv om det er en længere og mere tidkrævende tur.

- Jeg er meget ked af det på børnenes vegne på den danske båd. Jeg håber kun for dem, at de må komme sikkert hjem.

- Vi ved alle, at det her aldrig skulle være sket og specielt ikke med børn om bord, siger René Tiemessen.

I starten af april var Tiemessens konvoj nået sikkert til Det Røde Hav. Han oplyser, at der ikke var danske yachts eller sejlere med i hans konvoj.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App