Så meget stiger vandforbruget om sommeren

Et stort badebassin i haven kan øge en families årlige vandforbrug med næsten ti procent, hvilket nu har fået flere vandværker til at sige stop.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vandværker ved flere af regionens forsyningsselskaber har oplevet et markant større vandforbrug, efter at det nu ikke har regnet i over to uger.

Ved Kalundborg Forsyning har man oplevet en stigende efterspørgsel på vand med 10-15 procent, hvilket i dag har udløst et vandingsforbud.

quote Vores systemer er ikke gearet til, at vi virkelig bruger meget vand inden for en kort periode

Karen Eiken Jensen, kvalitetskoordinator, Vordingborg Forsyning

- Man må ikke vande med en haveslange eller flyde sit badebassin eller større soppebassin, så vi har det her større forbrug, fortæller Karsten Poulsen, der er afdelingsleder ved Kalundborg Forsyning.

Kombinationen af et stigende forbrug og manglende regn giver ifølge ham en dobbelt udfordring.

- Der bliver ikke dannet nye grundvandsreserver, når det ikke regner. Når vi samtidig har et stort træk, så har vi boringer, hvor vi kan se, at vandet falder. Og det betyder, at de boringer kan løbe tør. Og det har vi selvfølgelig ikke nogen interesse i, siger Karsten Poulsen, der er afdelingsleder ved Kalundborg Forsyning.

Badebassiner kan give udfordringer

Også hos Vordingborg Forsyning har man oplevet en stigende efterspørgsel, hvor situationen foreløbigt har udløst en appel til borgerne om at holde igen på vandet.

Især badebassiner, bilvask og vanding af haver bør folk overveje en ekstra gang.

- Der skal ikke ret mange til, som fylder deres badebassiner op, før vi i en kort periode får et højt forbrug. Og det er der, vi ikke kan følge med, forklarer Karen Eiken Jensen, der er kvalitetskoordinator ved Vordingborg Forsyning.

- Vores systemer er ikke gearet til, at vi virkelig bruger meget vand inden for en kort periode. Og så falder vandstanden i vores vandtanke og vores vandtårne.

Læs også
Derfor har vi haft 17 dage uden nedbør - selvom det har regnet
Læs også
Derfor har vi haft 17 dage uden nedbør - selvom det har regnet

For den enkelte forbruger er der også et økonomisk perspektiv i at holde igen med vandet. 

Selvom en liter vand koster i omegnen af 17 kroner, koster det også at komme af med vandet igen, hvilket beløber sig til næsten 49 kroner per kubikmeter.

Derfor kan det også svare sig at tjekke, om der er vandhaner der drypper eller toiletter, der løber, lyder opfordringen fra  Vordingborg Forsyning. Fra en åbning på blot en halv millimeter, løber der på en time 20 liter vand ud.


Nyhedsoverblik