¨

Regioner vil samle voldelige sindslidende

Sag fra Kalundborg får nu regionerne til at foreslå at passe voldelige sindslidende på større institutioner. Det vil spare kommunerne penge til dyre enkeltpladser.

Kommunerne får måske en hjælpende hånd fra regionerne til at holde udgifterne nede til opholdssteder for voldelige sindslidende, der ofte løber op i millionbeløb for hver enkelte patient.

Danske Regioners psykiatriudvalg har opfordret bestyrelsen for regionrådenes forening til, at regionerne hver især etablerer bosteder, hvor flere sindslidende samles, så der skal forholdsvis færre pædagoger til at passe dem.

Psykiatriudvalget lægger op til, at regionerne hver især opretter sådanne bosteder til at passe flere på én gang af de skønsmæssigt over 200, som passes alene i dag, oplyser næstformand i Region Midtjylland, Anne V. Kristensen (V).

- Det bliver så ikke lige om hjørnet for familien, at bostedet bliver. Men spørgsmålet er, om det også er nødvendigt, siger hun om sådan en centralisering.

Forslaget rejses, efter at Kalundborg har våndet sig over en årlig udgift på 7,3 millioner kroner ved at have 18 pædagoger ansat til at passe en enkelt voldlig patient. De såkaldte enkeltpladser koster fra 1,5 millioner kroner og opefter.

Kalundborgs borgmester, Martin Damm (V), har foreslået at gøre det billigere ved at låse patienterne inde om natten og tvangsmedicinere dem. Men det er et indgreb i patienternes rettigheder, som regionerne ikke vil være med til, understreger hans partifælle, Anne V. Kristensen.

Med kommunalreformen fik kommunerne valget mellem selv at overtage området fra de gamle amter eller at lade opgaven løse af de nye regioner.

Socialminister Benedikte Kier (K) har i forvejen været ude med et forslag om, at kommunerne slår sig sammen om at samle flere patienter på ét sted.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App