Rambuktyve brager gennem butiksfacade for tredje gang - nu sætter lampesælger autoværn op

På 18 måneder har Steen Jensen haft indbrud i sin forretning fem gange. Tre gange har en bil været brugt som rambuk. Tabet nærmer sig en halv million.

I Gørlev syd for Kalundborg har Steen Jensen natten til i dag haft indbrud i sin forretning. Igen. For det er langt fra første gang, at den hårdtprøvede indehaver af Lysmesteren i Gørlev har haft indbrud. Inden for de seneste halvandet år har ubudne gæster brudt ind fire gange på jagt efter dyre designerlamper. Og i nat skete det så igen.

- Det er jo træls at møde op til en ny dag, og så skulle starte med at rydde op forfra, konstaterer Steen Jensen og tilføjer spørgende:

- Hvad får de ud af det, for lamperne er jo smadret.

quote Sidste gang, for 14 dage siden, var der glasskår fra næsten alle lamper

Steen Jensen, indehaver, Lysmesteren

Tyvene er nemlig gået yderst hårdhændet til værks. Ikke alene har de skaffet sig adgang ved at bakke en varevogn ind gennem en pansret rude til forretningen. Videoovervågning fra stedet viser også, den ene tyv uelegant flå så voldsomt i en lampe, at hele det stativ, lampen hænger i, vælter ned over vedkommende.

Steen Jensen kunne også konstatere fredag morgen, at de lamper, som tyvene havde taget med sig, er ødelagte. 

Og sådan var det også for to uger siden.

- Sidste gang, for 14 dage siden, var der glasskår fra næsten alle lamper. De lå på gulvet, siger Steen Jensen.

Kort efter klokken tre fangede forretningens overvågning disse billeder.

Det var naboer til Steen Jensens forretning, som kort efter klokken 03 bemærkede, at et indbrud var i gang i forretningen. Det fortæller kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi, Martin Bjerregaard:

- Man kunne se en sort varebil ved stedet, plus at der var nogle, der gik ud af forretningen og hen til varebilen. Kort tid efter kørte varebilen væk i retning mod Kirke Helsinge.

De to gerningsmænd fjernede lamperne fra forretningen på blot 20 sekunder. 

Fire timer senere modtog politiet en henvendelse om en brændende bil på et græsareal ved Falkensøvej, umiddelbart syd for Kirke Helsinge.

- Det viste sig efterfølgende, at det med stor sandsynlighed er den bil, der er brugt til rambuktyverierne i lampeforretningen i nat, siger Martin Bjerregaard.

Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi, peger på, at fremgangsmetoden ved nattens indbrud vidner om en vis grad af planlægning.
Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi, peger på, at fremgangsmetoden ved nattens indbrud vidner om en vis grad af planlægning.

Ifølge politiet vidner indbrudsmetoden om en vis grad af planlægning.

- Så har man udset sig målet, man har tænkt over, hvordan man skaffer sig adgang, og hvordan man kommer væk derfra. Så det er en vis planlægning, der står bag de her rambuktyverier, siger Martin Bjerregaard og tilføjer:

- Og nu, når der med 14 dages mellemrum er begået to af den slags indbrud i samme forretning, så viser det jo bare den målrettethed, de her indbrudstyve har haft, hvor de har gået efter dyre designerlamper.

Sætter autoværn op

Politiet har endnu ikke kunnet anholde eller sigte nogen for nattens tyveri.

- Vi håber på, at vores søgning efter tekniske spor og undersøgelser af den nu brændte bil og eventuelle signalementer fra overvågningen i butikken kan give os nogle spor at arbejde videre med.

Blot seks minutters kørsel fra lampeforretningen blev den formentlig selvsamme bil, som politiet har identificeret på overvågningen fra nattens tyveri, fundet omspændt af flammer.
Blot seks minutters kørsel fra lampeforretningen blev den formentlig selvsamme bil, som politiet har identificeret på overvågningen fra nattens tyveri, fundet omspændt af flammer. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

I alt har indbrudstyve tre gange skaffet sig adgang til Steen Jensens forretning ved at køre en bil ind gennem facaden.

- Det er sindssygt. Nu sætter vi nogle autoværn op derude, så det ikke kan gentage sig, siger Steen Jensen.

- Vi håber, der kommer en stopper for det, tilføjer han.

Selvom forsikringen erstatter, så har indbruddet stadig store konsekvenser for Steen Jensen.

- Det betyder, vi ikke kan vise de varer, vi gerne vil vise vores kunder, fordi de bliver stjålet. Nu er Koglen væk igen, og der er måske en restordre på otte uger, inden vi får en ny kogle igen.

Ifølge indehaveren har coronapandemien været med til at slå en bremse i leverancerne fra producenterne.

Samlet set har tyvene ved de fem indbrud ødelagt og beriget sig for lamper til en værdi af omkring 430.000 kroner.

Forude venter nu, ud over autoværn og reparationer af ruder, et arbejde med at indsætte nyt inventar som erstatning for det, tyvene har smadret – og så håber Steen Jensen, at nattens tyveri må have været det sidste.

- Og så skal livet gå videre. Vi går store tider i møde. Juletid og det er Black Friday lige om lidt, hvor vi sælger allermest. Det er vores største sæson – efteråret.