Raffinaderiet i Kalundborg sat på pause

For første gang siden 1992 stod produktionen på olieraffinaderiet i Kalundborg i dag helt stille. Men der var stadig masser af aktivitet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I disse uger bliver Statoils raffinaderi i Kalundborg endevendt, skilt ad og rengjort. På oliesprog kalder de det for en turn-around. Og sammenlagt tager det næsten to måneder fra start til slut.

- Kort fortalt, så går det egentlig ud på, at vi skal have lavet et stort eftersyn af anlæggene således, at vi kan sikre os, at det kan køre upåklageligt de næste fire år, siger Claus Koch, der er TA-Chef i Statoil, Kalundborg.

Dyr lukning

I dag var det første dag, hvor hele produktionen var lukket ned. Og det fortsætter de næste uger. Det har de ikke gjort i 24 år.

- Det koster jo rigtig mange penge at have sit anlæg til at stå stille, siger TA-chefen.

Præcis hvor dyrt det er, er en hemmelighed. Men vi taler om et trecifret millionbeløb. For der skal mange mennesker til at gennemgå et rederi. Så udover de faste medarbejdere er der hentet omkring 1.100 eksperter og håndværkere til Kalundborg for at hjælpe til fra hele Europa.

Statoil regner med at være helt færdige med hovedrengøringen i slutningen af maj. Ifølge planen vil de fremover lave lignende nedlukninger for at vedligeholde hvert fjerde år.