Private hjemmefødsler kan være truet

Region Sjælland skal spare på sundhedsområdet. Derfor kommer det private tilbud om hjemmefødsler på forhandlingsbordet. Men det bekymrer formanden for Hjemmefødsler Sjælland

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For fire dage siden fyldte et stort blåt bassin det meste af Søren Seneca og Malene Klejs Mortensens stue. Her kom deres tredje datter til verden. Som sine to ældre søstre blev hun født i familien stue.

- Det var meget trygt og roligt, fortæller Malene Klejs Mortensen.

Men den oplevelse risikerer at blive væsentligt anderledes for fremtidige kvinder, der vil føde i hjemmet. I forbindelse med en spareplan overvejer Region Sjælland nu at droppe samarbejdet med de private jordmødre hos Hjemmefødsler Sjælland og erstatte dem med jordmødre fra lokale sygehuse. Det bekymrer jordmoder og formand for Hjemmefødsler Sjælland Mie Hammershøj.

- Hvis de lokale fødegange skulle tage sig af fødsler i stedet for os, vil de blive nødt til at sende jordmødre, der måske ikke har været til hjemmefødsler før eller i hvert fald ikke særligt ofte, lyder det fra Mie Hammershøj.

Den værste konsekvens kan ifølge Mie Hammershøj blive, at færre kvinder fremover fravælger at føde hjemme, fordi de ikke føler sig trygge.

Led i en spareplan

Hos Region Sjælland håber de, at de kan undgå at nedlægge samarbejdet, men de skal lige nu finde store besparelser på sundhedsområdet.

- I den situation hvor vi skal finde mange penge, er der ingen områder, der er hellige, der må man søge alle steder. Så kan vi komme i en situation, hvor vi må skære ned på et område, der ellers er et rigtig godt tilbud til vores borgere, konstaterer Regionsformand Jens Stenbæk. 

Regionen kan i følge beregninger spare 4 millioner kroner, men det er først i 2017, så intet er sikkert endnu. I morgen er der første behandling i Regionsrådet, her møder alle ni jordmødre i Hjemmefødsler Sjælland op i Regionshuset.