Privat fond giver penge til farligt vejkryds

En privat fond får nu Kalundborg Kommune til at smide penge i et farligt vejkryds. Uden fondens bidrag havde kommunen ikke lavet forbedringerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fredrik Sejr cykler hver dag over det trafikerede kryds på vejen Frederiksberg i Svebølle. Det er den eneste vej, han kan komme i skole.

- Det er meget farligt at cykle herude. Folk holder ikke hastighedsbegrænsningen og der kommer rigtig mange lastbiler kørende pga. firmaet oppe på bakken. Så det er ret utrygt at cykle her, siger Frederik Sejr.

Diskussion om farligt kryds
Kalundborg kommune mener ikke, at krydset er så farligt, at det skal laves med det samme. Men det er skolebestyrelsen på Svebølle Skole ikke enige i.

- Det er jo når cyklisterne kommer oppe fra Gammel Svebølle og kører ned mod krydset, at der kan opstå farlige situationer. De små cyklister, som skal over, har svært ved at orientere sig. Dels pga. vejens bredde og skæve konstruktion, men især her i vintermånederne hvor der er meget mørkt på strækningen, siger Jesper Knudsen, formand for skolebestyrelsen på Svebølle Skole.

Privat fond skrider til handling
Nu melder den private virksomhed Johs. Rasmussen Svebølle A/S sig på banen med 150.000 kroner fra virksomhedens private fond. Pengene skal gå til bedre belysning i krydset.

- Vi synes det er vigtigt, fordi trafiksikkerhed betyder meget. Svebølle kryds kører vi dagligt igennem med vores lastbiler. Derfor synes vi, at vi har et medansvar og en andel i at være med til at støtte det trafiksikkerhedsmæssige i dette kryds, siger adm. direktør Klaus W. Rasmussen, Johs. Rasmussen Svebølle A/S.

Det har fået Kalundborg Kommune op af stolen. De har fundet 100.000 kroner til projektet. Penge der ikke var fundet uden tilskuddet fra den private fond.

- Hvis ikke der var kommet tilskud fra fonden, så var forbedringerne ikke kommet så hurtigt, for vi har en lang række trafikmæssige projekter, der er mere presserende end det her kryds. Så man kan godt sige at det har rykket projektet op i prioritering, siger Kalundborgs borgmester Martin Damm (Venstre)

Kommunerne har ikke penge nok
Flemming Larsen er formand for Udvikling i Nordvestsjælland. Han mener at samarbejdet mellem private og kommunen bliver en tendens vi kommer til at se mere til. Især fordi kommunerne ikke har penge nok i kassen.

- Det er de lokale, der har været med til at bakke det her op. Hvis ikke der er nogle ildsjæle i lokalsamfundet så bliver ting ikke til noget i dag. Det er faktisk det vi ser. Og så kan vores forening gå ind og hjælpe ildsjælene med hvordan de skal samle penge sammen, hvis kommunen har sagt nej, siger Flemming Larsen.