Politihunde på efteruddannelse – skal lære at eftersøge lig og våben i vand

Seks hunde og hundefører er godt i gang med at efteruddanne sig inden for vandsøgning i Kongsøre i Nordvestsjælland. I dag viste de færdighederne frem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I det seneste halve år har Rigspolitiet sammen med Søværnet været i gang med uddannelse af politihunde til særlige vandsøgningshunde.

Formålet er at træne hundene til at finde narkotika, våben og lig i vand.

quote Der er et antal sager, hvor folk af den ene eller anden årsag forsvinder i vand

John Jensen, leder af Rigspolitiets Politihundetjeneste

Til dagligt foregår træningen langt fra offentlighedens nysgerrige blikke på Søværnets marinestation i Kongsøre ved Nykøbing Sjælland, men i dag havde de skarpe snuder og hundefører lagt vejen forbi Kalundborg for at vise deres færdigheder frem.

En af dem er den 3-årige schæfer, Cody, der til dagligt er politihund i makkerskab med hundefører Nikolaj Jespersen.

- Det her er noget andet – det er nyt stof for både hund og fører, at få proppet ind i hovedet på hunden den skal sidde i båden og finde noget, den ikke kan se og kun markere – det er spændende, fortæller Nikolaj Jespersen, der har været hundefører i 16 år.

- Han er en stor unghund, som er rigtig glad for at arbejde, han ved godt, hvad vi skal nu, så det kan kun gå for langsomt, tilføjer han, inden de går i båden, hvor Cody hopper op på sin vante plads i stævnen.

Nikolaj Jespersen, har været hundefører i 16 år. For ham skulle der ske noget nyt, og derfor søgte han og makkeren Cody om at blive blandt dem, der fremover skal være det danske team af vandsøgningshunde.
Nikolaj Jespersen, har været hundefører i 16 år. For ham skulle der ske noget nyt, og derfor søgte han og makkeren Cody om at blive blandt dem, der fremover skal være det danske team af vandsøgningshunde. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

I alt er seks teams bestående af hund og hundefører ved at efteruddanne sig til såkaldte vandsøgningshunde, fortæller John Jensen, leder af Rigspolitiets Politihundetjeneste:

- Vi har kunnet se, at der er et behov. Der er et antal sager, hvor folk af den ene eller anden årsag forsvinder i vand. Og så har vi valgt at træne hunde, som har de særlige evner også på vand, siger han.

Vandsøgningshunde er politihunde, som efteruddannes med træning i at finde ting i vand – særligt bliver de trænet i at finde lig, narkotika og våben. Inden de når så langt, handler det dog om at få hundene gjort trygge på vandet.

John Jensen, leder af Rigspolitiets Politihundetjeneste, fortæller, at man særligt efter Kim Wall-sagen i 2017 blev opmærksomme på, at man i dansk sammenhæng havde flere sager, hvor vandsøgningshunde kunne være til hjælp i efterforskningen.
John Jensen, leder af Rigspolitiets Politihundetjeneste, fortæller, at man særligt efter Kim Wall-sagen i 2017 blev opmærksomme på, at man i dansk sammenhæng havde flere sager, hvor vandsøgningshunde kunne være til hjælp i efterforskningen. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

- De (hundene red.) skal for det første lære at være trygge på båden – sådan så de er trygge ved det arbejde, de skal lave, og har det godt med det, siger John Jensen og tilføjer:

- Derudover skal de lære at lave den her markering, når de får færden af et våben eller et menneske.

Behov for vandhunde i 60 danske sager 

 Vandsøgningshunde – også kendt som lighunde – fik særligt opmærksomhed under eftersøgningen af den svenske journalist Kim Wall i 2017, hvor svenske hunde endte med at finde hendes lig.

- I Kim Wall-sagen har vi lavet en evaluering af, hvordan fik vi den løst, og i den evaluering kommer det frem, at vi rent faktisk har et behov i Danmark på små 60 sager, hvor folk maritimt er forsvundet, forklarer John Jensen.

Træningen af de seks danske hunde sker sammen med Søværnets dykkertjeneste – og her er man glade for de nye vandsøgningshunde, fortæller Lars Møller, chef for Søværnets dykkertjeneste:

- Det her er win-win for os, for hvis vi kan slippe for at dykke i en masse skovsøer, gadekær og kanaler, for at udelukke her er ikke noget, vinder vi så meget ved det. For så kan vi koncentrere os meget mere om det, vi skal.

Hidtil har det været Søværnets dykkertjeneste, der rykker ud, når politiet skal lede efter savnede personer eller genstande under vand. En lang række rutineprægede eftersøgninger, der handler om at udelukke steder, vil fremover kunne varetages af de nye vandsøgningshunde, fortæller Lars Møller, chef for Søværnets dykkertjeneste.
Hidtil har det været Søværnets dykkertjeneste, der rykker ud, når politiet skal lede efter savnede personer eller genstande under vand. En lang række rutineprægede eftersøgninger, der handler om at udelukke steder, vil fremover kunne varetages af de nye vandsøgningshunde, fortæller Lars Møller, chef for Søværnets dykkertjeneste. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Uddannelsen af vandsøgningshundene slutter med en eksamen til næste forår, hvor både hundefører og hunde skal bestå en række prøver.


Nyhedsoverblik