¨

På trods af våd sommer: Her er der høj risiko for tørke

03:04

På Røsnæs, hvor der traditionelt falder forholdsvis lidt nedbør, er DMIs tørkeindex oppe i det lyserøde felt. Landmanden bruger situationen til at lade mejetærskeren rulle, og hos vinproducenten er det varme vejr ikke det værste, der kunne ske.

Her på Dyrehøj Vingaard på Røsnæs giver kombinationen af sol og tørke en ekstra god vinhøst.

1 af 2

Selvom sommeren indtil videre ikke har været imponerende, nærmer tørken sig Røsnæs ved Kalundborg. Det er både vinbonde og landmænd glade for.

Hvor der ikke har manglet regn i store dele af regionen, ser det anderledes sommerligt og tørt ud på halvøen Røsnæs ved Kalundborg.

Her nærmer tørkeindekset sig noget nær det højeste på skalaen – og der kommer faktisk cirka 140 millimeter mindre nedbør her end i resten af landet om året i gennemsnit.  

Det klager man dog ikke over hos den lokale vinproducent Dyrehøj Vingaard, som nyder godt af det både solrige og tørre klima i området på den Sjællandske vestkyst.

- Solen skinner, det gør den jo altid på Røsnæs.  Vi får 100 timer mere solskin heroppe end landsgennemsnittet og ikke så meget regn, så som vinbonde er jeg bare super glad, fortæller vinbonde Betina Newberry.

Vi får 100 timer mere solskin heroppe end landsgennemsnittet og ikke så meget regn, så som vinbonde er jeg bare super glad

Betina Newberry, vinbonde

Tørke giver gode høstbetingelser

I år har det ifølge DMI da også regnet omkring 25 millimeter mindre i området omkring Røsnæs end i resten af regionen henover sommeren. Noget, som også giver optimale høstbetingelser for de lokale landmænd.

- Det er meget tørt. Vi kan tydeligt se på afgrøderne rundt omkring, at der er tørkepletter over det hele. Det har der været et godt stykke tid. Det gør det meget nemmere, at vi kan få en tør vare ind, og at vi får nogle flere høsttimer, fortæller driftsleder hos Agro Vest, Søren Møller, der onsdag var i marken for at høste vinterbyg. 

 

Læs også Nyt forretningseventyr: Landmænd vil dyrke eksotisk plante fra Sydamerika

Det gode vejr på halvøen er naturligvis også et hit hos gæsterne på den lokale campingplads.

- Vi synes altid, det er lidt bedre her end vi hører, det er derhjemme, fortæller gæst Bodil Pedersen.

Du kan få overblikket over risikoen for tørke i dit område ved at klikke på DMIs tørkeindeks her.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App