Opsendelse af rumsonder gik som planlagt – landede uden for Stenlille

Søndag sendte DTU Space-studerende sonder op over Sjælland i jagt efter stjernestøv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det blev en rejse fra det yderste af Kalundborg til det yderste af Stenlille.

Søndag sendte de studerende nemlig to forsøg op under heliumballoner, som blandt andet skulle indsamle stjernestøv ved kanten af atmosfæren, målinger af spændinger i atmosfæren, som udløser lyn og billeder af solen taget i højden, som rutefly normalt kan præstere.

- Vi har taget en heliumballon, som kan løfte de tre eksperimenter, bundet dem sammen med en snor og sendt dem op. De vil flyve op, indtil ballonen sprænger, og de vil falde ned med faldskærm, fortæller René Fleron, der er underviser ved DTU Space, som står bag forsøget.

Artiklen fortsætter under billedet.

Opsendelsen gik som planlagt. Nu skal eleverne analysere de data, som sonderne har indsamlet i atmosfæren.
Opsendelsen gik som planlagt. Nu skal eleverne analysere de data, som sonderne har indsamlet i atmosfæren. Foto: Jesper Hald TV2 ØST

Kan fortælle noget om solsystemet

Sidste år blev opsendelsen af nogle andre sonder mødt af problemer, da den ene ballon forsvandt og var væk i 10 måneder, indtil den blev fundet i et træ tæt ved Næstved.

Men så galt skulle det ikke gå denne gang, hvor ballonerne blev fundet.

Læs også
Søndag bliver sonde sendt op over Sjælland – skal skaffe ny viden om atmosfæren
Læs også
Søndag bliver sonde sendt op over Sjælland – skal skaffe ny viden om atmosfæren

En af de studerende fra DTU Space, som var med til at sende rumsonderne op i 20 kilometers højde, var Andreas Urskov, der er bachelorstuderende ved DTU Space.

- Vores eksperiment går ud på at samle stjernestøvspartikler, som er nogle små støvkorn, som kommer, når stjerneskud, meteorer brænder op i atmosfæren, så ligger de også og svæver rundt deroppe, siger Andreas Urskov.

- Det kan bruges til at sige noget om solsystemets oprindelse og generelt, hvordan universet hænger sammen og få et lidt større indblik i det.

Eleverne skal nu analysere de data, som sonderne har indsamlet i atmosfæren.

En af de studerende fra DTU Space, som var med til at sende rumsonderne op i 20 kilometers højde, var Andreas Urskov, der er bachelorstuderende ved DTU Space.
En af de studerende fra DTU Space, som var med til at sende rumsonderne op i 20 kilometers højde, var Andreas Urskov, der er bachelorstuderende ved DTU Space. Foto: Jesper Hald TV2 ØST

Nyhedsoverblik