Op at stå: Gravere skal skifte knælende arbejde ud med stående

Det er nu slut med at ligge på knæ i mange timer for at lave grandekorationer. Gravere skal nu udføre arbejdet stående for at skåne deres kroppe.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I takt med at første søndag i advent nærmer sig, pynter flere gravere og kirkegårdsgartnere så småt landets kirkegårde med grandekorationer.

I flere uger ligger graverne derfor på knæ fra morgen til aften for at blive klar til juletiden.

Men det er en meget belastende arbejdsstilling, fortæller Bent Nielsen, der er kirkegårdsleder på Slagelse Kirkegård.

Forbedrede arbejdsvilkår

Med et ønske om at forbedre arbejdsvilkårene for graverne, tages der nye metoder i brug.

Arbejdet skal nu foregå ved borde i kirkernes maskinhuse, hvor medarbejderne skal lave dekorationer på en krydsfinerplade.

Derefter bliver dekorationerne transporteret ud til gravstederne og gøres færdige derude.

- Der har været meget fokus på ledskader de seneste år. Arbejdstilsynet har ført en skærpet kampagne over for de knæliggende arbejdere, og i og med at andre kirkegårde har udviklet nye metoder, har vi valgt at sige, at nu følger vi trop, siger Bent Nielsen til TV ØST.

Fra seks til to timer på knæ om dagen

I denne uge har Slagelse Provsti besøg af Roskilde Kirkegård, som for to år siden begyndte at lægge gran på den nye måde.

Roskilde Kirkegård skal nu lære graverne i Slagelse og Skælskør, hvordan de kan skåne kroppen under deres fysisk hårde arbejde.

Med den nye metode kommer medarbejderne til at lave dekorationer på en krydsfinerplade, inden de skal ud på gravstedet.
Med den nye metode kommer medarbejderne til at lave dekorationer på en krydsfinerplade, inden de skal ud på gravstedet. Foto: Line Strand - TV ØST

Selv om det betyder, at man samlet kommer ned på under to timers arbejde på knæ om dagen, imod de nuværende seks timer, er man dog ikke helt i mål med den nye metode.

- På sigt arbejder vi mod at komme endnu længere ned. Vi arbejder med at få lavet nogle slisker til de arbejdsopgaver, hvor man ligger ned, fortæller Bent Nielsen.

Ny metode betyder smilende medarbejdere

Ifølge Bent Nielsen vil den nye metode ikke medføre store forandringer i dekorationernes udtryk.

En af forandringerne vil dog kunne ses i grantypen, som tidligere primært bestod af nordmannsgran. Nu vil dekorationerne både bestå af nordmannsgran og sølvgran.

Den største forandring tror kirkegårdslederen imidlertid, at kunderne vil finde hos medarbejderne.

- Mange af dem, som kommer herude på kirkegården er ældre mennesker, som har været på arbejdsmarkedet hele deres liv. De ved godt, hvad det vil sige, at man har brugt sin krop. De mærker det selv på deres led, arme og ben. Det vil de også kunne mærke, når de kommer herud – at vores medarbejdere er mere smilende og glade, når de går rundt herude, siger han.

På hver af kursusdagene mandag til onsdag deltager 35 gravere fra otte-ni af provstiets kirker.

Også i Kalundborg Provsti har man planer om et lignende tiltag.


Nyhedsoverblik