Om et år kommer stort mesterskab til Kalundborg og forvandler landsby til uddannelsesmekka for en stund

Håbet er, at flere unge i Kalundborg vælger en erhvervsuddannelse, når DM i Skills kommer til kommunen næste år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der bor omkring 4200 mennesker i Høng.

Men om et år bliver indbyggertallet i den nordvestsjællandske by mangedoblet i tre dage, da danmarksmesterskabet for erhvervsuddannelser, Skills, kommer til byen.

Her vil over 300 unge fra erhvervsuddannelser i hele landet dyste i over 40 forskellige fag, der spænder lige fra kosmetiker til tækkemand.

Årsdagen blev onsdag markeret ved, at værtskommunen Kalundborg fik overrakt beviset på, at mesterskabet skal afholdes her i 2022.

Borgmester Martin Damm (V) håber, at arrangementet vil få flere til at vælge en erhvervsuddannelse.

- Det har jeg da en klar forventning til. Der er dels dem, der tager en uddannelse, fordi de synes, den er rigtig spændende, men der er også nogle unge mennesker, som ikke får en uddannelse. Og det kan være, at de tænker: Det er så det, vi gør. Så jeg håber også, vi kan få flere med, siger han.

Gode erfaringer i Næstved

Skills har været afholdt siden 2011 og arbejder for at få flere unge ind på erhvervsuddannelserne. Det er kun anden gang, det kommer til Region Sjælland. I 2019 var det i Næstved, hvor 50.000 besøgte mesterskabet.

Her er erfaringerne efterfølgende gode. 28 procent af afgangseleverne på kommunens folkeskoler har i år søgt ind på en erhvervsuddannelse. Tallet er det højeste i flere år.

- Jeg tror helt sikkert, det hænger sammen med, at Skills har skabt opmærksomhed på det her punkt. Vi har haft andre projekter målrettet erhvervsuddannelser, men Skills har været en rigtig god investering for vores kommune, siger Michael Perch (S), byrådspolitiker i Næstved Kommune.

Som opvarmning til mesterskabet næste år får folk i Høng og omegn mulighed for at snuse til nogle af fagene.

Pia Hegner er projektleder på DM i Skills og står her ved en fodboldbane, som bliver forvandlet til centrum for mesterskabet.
Pia Hegner er projektleder på DM i Skills og står her ved en fodboldbane, som bliver forvandlet til centrum for mesterskabet. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Samtidig med værtsoverdragelsen åbnede en ny butik onsdag, hvor det er tanken, at den skal byde på en masse arrangementer i løbet af det næste år, der skal reklamere for de forskellige fag.

- Dem, vi helst vil ramme, er dem, der står overfor at skulle vælge sådan en uddannelse lige nu eller om nogle år, hvor vi kan vise det fede ved de uddannelser. Vi vil også gerne have, at Høngs borgere kommer forbi og kigger ind og synes, det er sjovt, at der sker noget i deres by, siger Jens Lerager, erhvervschef i foreningen Kalundborgegnens Erhvervsråd.

Frem mod mesterskabet vil der i denne såkaldte skills-butik blive vist erhvervsuddannelser frem, hvor unge kan komme og snuse til dem og se, om det er noget for dem.
Frem mod mesterskabet vil der i denne såkaldte skills-butik blive vist erhvervsuddannelser frem, hvor unge kan komme og snuse til dem og se, om det er noget for dem.

Hos dem, det hele handler om, de unge, er der glæde over, at Skills kommer til Høng, og at de allerede nu kan snuse til en bred palet af erhvervsuddannelser.

- Jeg synes, det bliver fedt, for så kan man komme ned og prøve det af og finde ud af, om det er noget, man kunne tænke sig at lave i fremtiden, siger Theis Jeppesen, der går i 8.X. på Høng Skole.

- Det er spændende, for der sker ikke så meget i lille Høng. Det er en stor begivenhed, supplerer klassekammerat Line Øberg.

Kalundborg Kommune forventer, at værtsskabet koster 14 millioner kroner. Region Sjælland støtter kommunen med to millioner kroner.