Øldåser dræber kvæg

En landmand er vred på bilister, der smider dåser og andet affald på vejen. Hvert år afliver han nemlig kvæg, som bliver syge af at spise affaldet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Eirik Vinsand ejer det økologiske landbrug Mineslund ved Kalundborg, hvor han opdrætter 650 køer.

Han skønner, at han hvert år må aflive mellem tre og fem dyr, fordi de har spist foder, hvori der har været rester af aluminiumsdåser.

- Det gør mig meget vred og irriteret, fortæller Eirik Vinsand.

Kværnes med græsset

Aluminiumsdåserne ender i kvægets foder, fordi bilister smider dem ud af vinduet, når de kører på landevejene. Når der høstes på græsmarkerne, ryger dåserne med i kværnen, og de ender som tusind skarpe stumper i foderet. 

- Der skal ikke meget vind til, før en dåseøl, der lander i vejkanten, ruller ud i marken. Og så har vi problemet. Selvom vi går igennem de første 18 meter, hver gang vi skal høste, så får vi ikke dem alle sammen med. Desværre, siger Eirik Vinsand.

Derfor opfordrer Eirik Vinsand til, at folk stopper med at smide dåser på landevejen. 

- Det er gudskelov et fåtal, der gør det her. Men de ødelægger det for os andre. Man bliver så harm og irriteret, og man bliver så fuld af afmagt. For hvad skal man gøre? Vi kan jo ikke jagte dem, fortæller han.

Ingen generelle tal

Der findes ikke generelle tal på problemet.

Ifølge en rapport fra 2012, der har undersøgt dødsårsagen for 92 køer, kan det ikke påvises, at aluminiumsdåser er skyld i dyrenes død. Rapporten viser i stedet, at det er andre fremmedlegemer som skruer og dæktråde, der tager livet af dyrene.

Men Ifølge dyrlæge Susanne Fønsskov er dåser i naturen stadig et problem.

- Koen kan ikke sluge en hel dåse, men der er ingen tvivl om, at det godt kan påvirke dem, hvis det bliver smidt på markerne, og køerne får det optaget, eller det kommer ind i foderet. Så kan det da helt sikkert lave ravage i en ko, forklarer hun.  

Eirik Vinsands tyr er ikke blevet obduceret, men han er overbevist om, at det er dåserne, der gør hans dyr syge. 

- Det er helt åbenlyst, at det er dåser. Vi har mange års erfaring, og vi kan jo se det. Vi har også opdaget det i foderet mange gange, fortæller han.

Nu håber han bare, at folk tænker sig lidt bedre om, før de kaster igen kaster dåser og affald ud af vinduet.


Nyhedsoverblik