Ø-færger ramt af dyrere brændstof – men her holdes billetpriserne i ro

I Kalundborg og Holbæk Kommuner har man ingen planer om at indføre tillæg på grund af stigende brændstofpriser.

Flere kommuner har i den forgangne uge meldt ud, at der er prisstigninger i vente på færgebilletter.

Det drejer sig blandt andet om Lolland Kommune, hvor der indføres såkaldte olietillæg på overfarterne til Fejø, Femø og Askø, imens byrådet i Slagelse skal tage stilling til lignende spørgsmål på dagens møde for færgerne til Agersø og Omø.

Også i Kalundborg Kommune har man kommunale færger til øens to beboede øer, Nekselø og Sejerø. Men her er der ingen prisstigninger i vente.

quote Vi har en fastprisaftale på brændstof for 2022

Kristian Kallenbach (V), kommunalbestyrelsesmedlem, Kalundborg Kommune

Det fortæller Kristian Kallenbach (V), medlem af Ø- og Økonomiudvalget i Kalundborg Kommune.

- Prisstigningerne har ikke betydning for os, da vi har en fastprisaftale på brændstof for 2022, siger han til TV2 ØST.

Og det kommer nu passagererne på Sejerø- og Nekselø-færgerne til gode.

For nogle år siden besluttede man i Kalundborg Kommune at sætte overfartstiden ned for at spare på brændstoffet. Men heller ikke sådanne tiltag er på vej, forklarer Kristian Kallenbach:

- Det tager 65 minutter i dag. Det må ikke tage længere tid.

Kalundborg Kommune har aftale om fastpris på brændstof for 2022, og dermed er der ikke behov for at ændre billetpriserne.
Kalundborg Kommune har aftale om fastpris på brændstof for 2022, og dermed er der ikke behov for at ændre billetpriserne. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Ifølge formand for Ø-udvalget i Kalundborg Kommune, Marianne Rasmussen, er det af afgørende betydning, at billetpriserne bliver holdt i ro.

- Det kan få vidtrækkende betydning, hvis og når priserne stiger. Det er der slet ingen tvivl om, siger hun til TV2 ØST og tilføjer:

- Det er et meget stort livsvilkår for Sejerø, at der kommer turister og landliggere til deres sommerhuse, og vi kan sælge, og folk kan købe sommerhuse.

quote Det har sådan en dominoeffekt på det hele, hvis det bliver for dyrt

Marianne Rasmussen, formand, Ø-udvalget i Kalundborg Kommune

Hun bor selv på Sejerø, der har omkring 340 indbyggere. Dertil har øen omkring 400 sommerhuse.

- Vi har mange sommerhuse herovre, som kan anvendes hele året. Vi har også en dagligvarebutik. Den lever og overlever ikke kun på de fastboende, men også landliggere og turister, forklarer Marianne Rasmussen og tilføjer:

- Det har sådan en dominoeffekt på det hele, hvis det bliver for dyrt at tage frem og tilbage, med bosætning og så videre. Det tør vi slet ikke tænke på.

Æder prissmæk på brændstof

Heller ikke i Holbæk Kommune har man planer om at regulere priserne på den kommunalt drevne overfart mellem Holbæk og Orø. Her ventes udgifterne til færgedriften ellers at stige med 700.000 kroner i 2022 som følge af stigende brændstofpriser.

I Holbæk Kommune ventes en merudgift på brændstof til Orø-færgen på 700.000 kroner. I alt er det kommunale energibudget steget med 5-6 millioner kroner i indeværende år.
I Holbæk Kommune ventes en merudgift på brændstof til Orø-færgen på 700.000 kroner. I alt er det kommunale energibudget steget med 5-6 millioner kroner i indeværende år. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

- Det er en form for solidarisk tanke om, at dem, der skal til Orø, ikke skal straffes, fordi de skal til en ø, forklarer Lars Qvist (S), der er udvalgsformand for Plan, Bolig og Lokal Udvikling i Holbæk Kommune.

- Vi vil gerne have, der er masser af liv på Orø. Så indtil videre har vi ikke tanker om at gøre noget ved priserne. I hvert fald ikke, som det ser ud nu, tilføjer han.

Holbæk Kommune får næste måling over udgifter til energi i september, oplyser Lars Qvist, hvor udvalget eventuelt vil skulle tage stilling til behovet for at regulere priserne.

- Det kan jo blive så grelt, at vi må forholde os til det senere. Men det er ikke en løsning, som vi nu og her ser som den rigtige.

To millioner over budget

Imens der ikke således hverken er prisstigninger i vente på færgebilletter i Kalundborg og Holbæk, så skal byrådet i Slagelse i dag tage stilling til, hvorvidt billetpriserne på overfarterne til Omø og Agersø skal sættes op.

Læs også
Stigende brændstofpriser: Snart kan det blive dyrere at sejle til Omø og Agersø

Færgedriften til de to øer har i 2022 et budget på cirka 2,6 millioner kroner til brændstofudgifter, men på grund af prisstigningerne ventes der nu at skulle bruges 4,5 millioner kroner, fremgår det af dagsordenen.

Politikerne skal tage stilling til, om der skal indføres et såkaldt brændstoftillæg på otte procent af billetprisen, svarende til at en billet til Omø går fra at koste 95 til 103 kroner.