Odder set på Sjælland

Godsejer har set den meget sjældne odder på Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den er sjov, den er sulten og den er supersjælden - og nu er den her: Efter flere års forgæves søgning er odderen nu endegyldigt lokaliseret på Sjælland.

Godsejer Gregers Hellemann fra Aagaard Gods i Gørlev nær Åmosen har ved selvsyn konstateret oddere - og dermed lever der altså en bestand af det sjældne rovdyr på Sjælland.

- Jeg kørte og slog græs langs Halleby Å, da jeg så et sælsomt dyr, der ved første øjekast lignede en vandrotte, en ilder eller en mår. Men da jeg kom hjem og slog op i et leksikon var jeg ikke i tvivl. Yes det var en odder, siger Gregers Hellemann til DR Sjælland.

Naturstyrelsen har indtil videre kun fundet ekskrementer efter det sjældne vanddyr i den vestsjællandske Åmose og har derfor haft planer om at udsætte en bestand af jyske oddere på Sjælland. Det møder modstand flere steder, bl.a. hos formanden for det Det Danske Odderinstitut, Jane Nordstrand.

- Det vil være synd og skam at indfange jyske oddere og udsætte dem på Sjælland, hvor de let kan blive ofre i trafikken, siger Jane Nordstrand til DR Sjælland.

Bestanden af oddere gik kraftigt tilbage i 1950'erne, da der stadig var jagt på det sjældne rovdyr og odderen blev derfor fredet i 1967. Den største og mest levedygtige bestand af oddere findes i Midt- og Vestjylland.

Det sprælske svømmedyr, der i 1980'erne blev betraget som det mest truede pattedyr i Danmark, meldes nu i langsom fremgang og er også genindvandret på Fyn.