Ny udstilling rummer udsædvanlig historie om bombefly på Asnæs

Et amerikansk bombefly nødlandede på Asnæs under anden verdenskrig. Det fortæller en ny udstilling på Kalundborg Museum, som også amerikanerne vil se.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

77-årige Neal B. Dillon bor normalt i South Carolina i USA, men i disse dage besøger han Kalundborg Museum på grund af deres nye udstilling om et amerikansk bombefly.

Et af besætningsmedlemmerne på flyet var nemlig som en far for Neal B. Dillon.

- Han var gift med min søster, men opfostrede mig som hans barn, fortæller den 77-årige amerikaner.

Han er sammen med en række andre pårørende til de otte besætningsmedlemmer på besøg i Kalundborg. For at komme lidt nærmere den usædvanlig historie om deres kære, som i 1944 blev skudt ned af tyskerne og måtte nødlande deres fly på spidsen af Asnæs.

Alle ni besætningsmedlemmer slap godt fra nødlandingen. Dagen efter blev de dog sendt til en fangelejr i Tyskland, men året efter, da krigen sluttede, kunne alle mand vende hjem til USA igen.

- Det her er en virkelig lykkelig historie, hvor de alle sammen kommer hjem til familier og får børn og børnebørn. Det er totalt Hollywood, forklarer Martin Borring Olesen, der er daglig leder af Kalundborg Museum.

Flere års forskning
Arbejdet med den nye udstilling begyndte for to år siden, da museet en dag var ved at rydde op. De fandt nemlig en usædvanlig maskinkanon, som de ikke kendte til, og senere fandt de ud af, at den kom fra det nedskudte, amerikanske bombefly.

Siden fulgte et stort gravearbejde fra museets personale og frivillige, som efterhånden fik optrevlet historien ved hjælp af beretninger fra øjenvidner og efterkommere.

- De er jo nogle unge mænd på 19-20 år, men vanvittigt dygtige til dét, de har lavet, og de har virkelig også stolet på hinanden, kan man mærke, fortæller museumslederen.

Crashpoint på Asnæs
I forbindelse med udstillingen er det præcise sted for nødlandingen på Asnæs også blevet lokaliseret. Det har en række frivillige klaret med eftersøgning med metaldetektorer. Ifølge formand for Kalundborg Museums Forening, David Berry, fandt de frem til stedet fordi, de kunne konstatere en høj koncentration af metal og smeltet aluminium i jorden.

Udstillingen blev officielt åbnet i går – hvor de amerikanske pårørende fik lov at se stedet, hvor besætningsmedlemmerne måtte nødlande.

- Det er bare ude på en åben mark, men jeg kan ikke beskrive det, siger Neal B. Dillon.  

Hans svoger døde som 69-årig hjemme i USA.

- Jeg tror ikke, unge mennesker i dag ved, hvad det vil sige at ofre sig, og når de går herfra og har hørt historien, tror jeg de vil forstå, hvad de her mennesker gik igennem, siger han.

Neal B. Dillon har i øvrigt skrevet bogen A Dying Breed, som er en fortælling om hele besætningens skæbne fra 1943-1945.