Ny integrationsuddannelse skudt i gang i Kalundborg

Onsdag startede 12 flygtninge officielt på den nye integrationsgrunduddannelse i Kalundborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ramzam Ali fra Kalundborg er glad i dag. Han er nemlig en del af den nye integrationsgrunduddannelse (IGU) i kommunen, som onsdag blev skudt officielt i gang.

Som en del uddannelsen skal Ramzam og hans 11 andre holdkammerater bruge to år på skiftevis at gå på EUC Vestsjælland i Holbæk og være i praktik hos servicevirksomheden ISS i Kalundborg og omegn.

- Jeg vil gerne have en uddannelse. Derfor er jeg startet på IGU. Jeg vil gerne arbejde, for jeg er glad for at arbejde, siger Ramzam Ali, der er fra Burma og har boet i Danmark i fire år, til TV ØST.

Vil oprette 50 pladser

IGU er for flygtninge og familiesammenførte, der er kommet til Danmark inden for de seneste fem år. Og uddannelsen kan være en hjørnesten i arbejdet med at lære flygtningene at klare sig selv i Danmark, mener borgmester Martin Damm (V) fra Kalundborg Kommune.

quote  Det værste, der kan ske for de her flygtninge, er, hvis vi bare sætter dem på passiv forsørgelse. Så kommer vi aldrig nogen vegne

Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg

- Der er både en menneskelig gevinst og en økonomisk. Det værste, der kan ske for de her flygtninge, er, hvis vi bare sætter dem på passiv forsørgelse. Så kommer vi aldrig nogen vegne, siger han og tilføjer:

- Det har vi ikke været gode nok til at undgå historisk, og her er vi glade for, at Kalundborg kan gå forrest.

Kalundborg Kommune regner med at kunne oprette 50 IGU-pladser, og borgmesteren fortæller, at de allerede har virksomhedsaftaler til de 40 af pladserne.

En del af ISS' sociale ansvar

Aftalen med ISS er kommet på plads gennem trepartsforhandlinger, og virksomheden føler, at det er en del af deres sociale ansvar at hjælpe flygtninge i job. Det fortæller regionschef Rya Lene Terney fra ISS’ afdeling for CSR Jobudvikling.

- ISS kan allerede nu mærke, at der bliver mangel på arbejdskraft inden for de næste år, og vi synes, det er en vigtig opgave at hjælpe med den samfundsudfordring. Også over for den enkelte føler vi, at vi har et ansvar som stor arbejdsgiver i Danmark, siger hun til TV ØST.

quote ISS kan allerede nu mærke, at der bliver mangel på arbejdskraft inden for de næste år, og vi synes, det er en vigtig opgave at hjælpe med den samfundsudfordring

Rya Lene Terney, regionschef, ISS

I forvejen er halvdelen af ISS’ medarbejder af anden etnisk herkomst, og virksomheden har i alt 124 forskellige nationaliteter ansat. Derfor er det også oplagt, at de er en del af IGU’en.

- Vi får mangfoldige teams, som giver god mening i ISS. De medarbejder, vi får, er lige så gearet til at løse serviceopgaverne, som alle andre medarbejdere, siger Rya Lene Terney.

Genstand for kritik

Den nye integrationsuddannelse har været genstand for en del kritik, fordi blandt andet Dansk Folkeparti og FOA er bekymrede for, at den hindrer etniske danskere i at komme arbejde. Lønnen på IGU’en er nemlig lavere end ellers – helt ned til 49 kroner i timen, mens de studerende er i praktik og endnu lavere, mens de er på skolebænken.

Men den bekymring afviser borgmester i Kalundborg, Martin Damm.

- Når vi ser på, hvad der er brug for af arbejdskraft her i kommunen, så kan vi se, at der bliver brug for alle. Også de flygtninge, der er kommet her til, siger han.

quote Jeg håber på et job, for jeg elsker at arbejde

Ramzam Ali, elev på IGU

Ramzam Ali håber, at den nye uddannelse kan blive vejen ind til et fast job på det danske arbejdsmarked.

- Jeg håber på et job, for jeg elsker at arbejde, siger han.

ISS kan ikke garantere, at de 12 IGU-elever kan få et fast arbejde i virksomheden, når de er færdige med uddannelsen, men Ria Lene Terney håber det.

- Hvis vi har plads, så er der også plads til dem, siger hun.