Nu starter retssagen efter 100 kilo narko blev droppet i havet og skib blev bordet ved Gedser

Fredag indledes retssagen om narkotikaaktionen, der sidste vinter fandt sted i farvandene omkring Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der var ikke kun bananer og broccoli i lasten på fragtskibet "Duncan Island", da det i februar sejlede under Storebæltsbroen.

Om bord var også mindst 100 kilo kokain - indtil de blev smidt i havet til en ventende båd.

Det mener anklagemyndigheden, der har tiltalt tre lettiske mænd og en russer. Sagen begynder fredag i Retten i Svendborg.

Rollerne var klare

Den ene - en 49-årig lettisk sømand - kastede ifølge anklageskriftet kokainen, der var pakket i fire vandtætte sække, ud fra skibet, da det lå i vandet i Langelandsbæltet mellem Langeland og Lolland.

Artiklen fortsætter under kortet.

Sådan så skibets rute ud, som den blev angivet på dagen for anholdelserne. Kilde: Marinetraffic.com.
Sådan så skibets rute ud, som den blev angivet på dagen for anholdelserne. Kilde: Marinetraffic.com.

Her var to af de andre tiltalte klar. De samlede kokainen op i en mindre båd, hvorefter de transporterede de 100 kilo videre til Tranekær på Langeland, lyder det i anklageskriftet.

I Tranekær mødtes de med den fjerde tiltalte og pakkede kokainen i bagagerummet på en Hyundai.

Her stoppede forbrydelsen dog, da politiet fik anholdt de tre mænd. Bagefter blev "Duncan Island" opbragt - og alle 27 ombord blev anholdt - herunder den tiltalte skibsofficer.

Artiklen fortsætter under kortet.

Det var i havet umiddelbart syd for Gedser at et formodet narkosmuglende skib blev bordet og opbragt af de danske myndigheder.
Det var i havet umiddelbart syd for Gedser at et formodet narkosmuglende skib blev bordet og opbragt af de danske myndigheder. Foto: Lasse Wamsler

De blev alle fængslet, men efter en uge kom de 23 igen på fri fod. Imens undersøgte politiet skiber fra ende til anden i havnen i Kalundborg.

Ukendte gerningsmænd hjalp

Sagens anklager mener, at narkosmuglingen foregik sammen med flere andre ukendte gerningsmænd.

Da kokainen blev kastet i februar, havde fragtskibet kurs mod Helsingborg i Sverige og Rusland. Forinden havde det sejlet fra havne i Mexico, Panama og Ecuador.

En af havnene - Guayaquil i Ecuador - er kendt som et afskibningssted for kokain. Jævnligt gemmes kokain med legale varer som tunfisk eller bananer.

Retten har sat fem dage af til sagen. Den sidste dag er 3. december.

En større gruppe politifolk deltog i ransagningen af Duncan Island.