Nej til vaccine

Danmark er ramt af en influenzaepidemi. I disse dage vaccinerer kommunerne dem, som der er mest brug for. Blandt andre er brand- og redningsfolk. Men en del af disse nøglepersoner, vil slet ikke vaccineres.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mandag var der én syg hos brandvæsenet i Kalundborg, men det tal kan stige i den kommende tid.

Sundhedsstyrelsen har netop udtalt til TV2, at influenzaen har nået et epidemisk niveau. Vaccinen mod influenza A, også kaldet H1N1 eller svineinfluenza, bliver tilbudt til samtlige brand og redningsfolk i landet. Men i Kalundborg har to ud af tre brandmænd valgt at sige nej til vaccinen.

- Jeg har sagt nej, fordi jeg ikke kan finde ud af, hvad bivirkningerne er 100 procent. De siger jo, at man kan have bivirkninger helt op til fem år efter man har taget vaccinen. Det synes jeg ikke er spændende at få ind i kroppen, siger Jan Malev, Beredskabsinspektør, Kalundborg Brandvæsen.

I Odsherred er de ikke bange for bivirkningerne. Her har 58 ud af 60 ansatte sagt ja til at modtage vaccinen. Det er næsten samtlige ansatte indenfor beredskabet.

- Hvis styrken lægger sig ned, så er vi jo ikke i stand til at tjene borgerne, som vi skal med brand- og redningsopgaver. Så kan det jo gå grueligt galt. Derfor er det vigtigt, at hele styrken er sikret, siger Jens Larsen, Beredskabschef, Odsherred Kommune.

I Kalundborg kan de altså risikere at to ud af tre bliver ramt af influenzaen. Men det bekymrer ikke kommunen.

- Hvis man vanligvis tager de hygiejniske forholdsregler, som man har anbefalet, så er der ikke den store risiko for at blive smittet på en gang, siger Lise Anhøj, Centerchef hos den kommunale sygepleje, Kalundborg.

Udover brandmændene vil halvdelen af hjemmesygeplejerskerne og femten procent af de ansatte i social og døgninstitutionerne få tilbudt vaccinen.


Nyhedsoverblik