Naboer vrede over 30 meter høj bygning - politikerne siger ja

Virksomheden Unibio skal have lov til at bygge en 30 meter høj produktionsbygning. Det mener et flertal i økonomiudvalget i Kalundborg Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En ny 30 meter høj bygning, som virksomheden Unibio i Kalundborg har ansøgt om lov til at bygge, er kommet et stort skridt nærmere på at blive en realitet.

Et flertal i økonomiudvalget i Kalundborg Kommune har nemlig sat ja til planerne. Det skriver dagbladet Nordvestnyt.

Lokalplanen for området giver som udgangspunkt ikke lov til at bygge i mere end 10 meters højde. Men kommunen har mulighed for at give firmaet dispensation, og det er det, at flertallet i økonomiudvalget, bestående af Venstre og Dansk Folkeparti, anbefaler. Socialdemokratiet og Enhedslisten stemte imod.

Flere af naboerne til firmaet har tidligere her på TV2 Øst givet udtryk for deres modstand mod den høje bygning. De er bange for, at det vil komme til at presse huspriserne - og at folk vil synes, det kommer til at se grimt ud i området.

- Så ser de en stor kolos. En klods uden lige, der bare rager op i luften og ser forfærdelig ud, siger en af naboerne, Hermann Hansen fra Kalundborg.

- Og hvordan vil det forringe prisen på huset, hvis man stod og ville sælge? Kan man så få det for den, man skal have, når der ligger sådan en klods i baghaven, spørger en af de andre naboer, Maria Lauring.

Firmaet Unibio udvikler industrianlæg, der kan omdanne den skadelige methangas til protein, som kan tilsættes dyrefoder.
Firmaet Unibio udvikler industrianlæg, der kan omdanne den skadelige methangas til protein, som kan tilsættes dyrefoder. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Borgmester Martin Damm (V) siger til Nodvestnyt, at det er hensynet til virksomhedens produktion, der vejer tungt i afgørelsen. Og så peger han på, at det kun er et mindretal af de berørte naboer, der har klaget: Af i alt 153 adspurgte naboer, er der kun otte der har klaget, siger han til avisen.

Unibo arbejder med klimaløsninger til det globale marked. Firmet udvikler industrianlæg, der kan omdanne den skadelige methangas til protein, som kan tilsættes dyrefoder. Og i den sammenhæng er der brug for at bygge højere.

- For at vi kan sælge den her teknologi på licenser i stor skala på verdensplan, så har vi behov for at have et sted, hvor vi også kan udvikle på den her teknologi i stor skala, og det er det, vi gør i Kalundborg, siger Henrik Busch-Larsen, direktør i Unibio, til TV2 ØST.

Inden firmaet får den endelige godkendelse, skal ansøgningen også behandles i de samlede byråd. Det sker i næste uge.