Naboer til biogasanlæg glæder sig: Der er intet i luften

Beboere i Kalundborg kan forhåbentlig ånde lettet op. Et biogasanlæg i byen ser ud til at have fået styr på voldsomme lugtgener.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En gruppe på over 100 husstande har i flere måneder klaget over et ildelugtende problem.

De er naboer til et biogasanlæg, der åbnede på Asnæsvej i Kalundborg i februar, som i perioder har været skyld i frustrerende lugtgener i området.

- Det har virkelig været slemt og ubehageligt. Nogle nætter har man ikke kunnet sove på grund af lugten, fortæller Lars Kaster Jørgensen, som er en af de mest aktive i kampen for at få ren luft i kvarteret.

Den skarpe lugt, som Kalundborg Bioenergis skorsten har sendt ind over boligområdet - især i sensommeren - opstod på grund af for højt svovlindhold. 

Risikoen for lugtgener er minimeret 

Men nu ser en række tiltag på virksomheden ud til at virke.

Blandt andet har den tilsat en passende mængde jernklorid, som binder svovlen. Derudover er der installeret et kulfilter, som kan fjerne svovlbrintene. Og så vil nye målere i skorstenen kunne overvåge, hvad der præcist bliver udledt.

- Vi er meget kede af de problemer, vi har haft. Men vi har arbejdet hårdt på at forbedre tingene. Man skal aldrig stille garantier, men jeg er overbevist om, at vi med de her tiltag har minimeret risikoen for lugtgener i fremtiden, siger Erik Lundsgaard, direktør for Kalundborg Bioenergi.

Naboerne har kritiseret kommunen, som har tilsynspligt med virksomheden, for ikke at gøre nok i sagen. I går var hele Teknik- & Miljøudvalget på besøg for at besigtige biogasanlægget.

- Vi kan lugte med vores egne næser, at det er blevet bedre. Det har taget for lang tid for virksomheden at komme frem til de her løsninger; det er vi nok alle enige om. Men nu er de kommet, og det er vi tilfredse med, fastslår udvalget formand Jakob Beck Jensen (V).

Beboere har ikke kunnet lugte noget de sidste 14 dage

Beboerne understreger, at der har været god dialog med virksomheden. De håber, at det nu er slut med lugtgenerne.

- Vi er fortrøstningsfulde, for har ikke kunnet lugte noget særligt de sidste 14 dage og håber selvfølgelig på, at her fortsat vil være lugtfrit, siger Lars Kaster Jørgensen.

Biogasanlægget behandler årligt cirka 300.000 tons biomasse fra Novo Nordisks og Novozymes fabrikker i Kalundborg. Det bliver til bionaturgas svarende til forbruget hos omkring 5.000 husstande.