Naboer raser over ny bygning på 30 meter: - Hvorfor i min baghave?

Flere naboer er utilfredse med udsigten til en ny erhvervsbygning med et tårn på 30 meter i Kalundborg. Normalt må der kun bygges i 10-meters højde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Bygningen bliver 30 meter høj. En kæmpestor industribygning lige i baghaven, siger Maria Lauring.

Maria Lauring er ikke begejstret for de byggeplaner, som hendes nabo virksomheden Unibio har.

- Og hvordan vil det forringe prisen på huset, hvis man stod og ville sælge? Kan man så få det for den, man skal have, når der ligger sådan en klods i baghaven?

Lokalplaner giver kun lov til at bygge 10 meter

Maria Lauring er ikke den eneste borger, der er utilfreds. Beboere i området mener, at virksomheden med dens udvidelsesplaner bliver grim at se på, når man kommer forbi.

- Så ser de en stor kolos. En klods uden lige, der bare rager op i luften og ser forfærdelig ud, siger Hermann Hansen fra Kalundborg.

Artiklen fortsætter under billedet.

Maria Luring er sammen med flere andre beboere i Kalundborg utilfreds med udsigten til virksomheden Unibios udvidelse med et 30-meter højt tårn.
Maria Luring er sammen med flere andre beboere i Kalundborg utilfreds med udsigten til virksomheden Unibios udvidelse med et 30-meter højt tårn. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Det er virksomheden Unibio A/S, der vil udvide deres anlæg med tårnet, der skal være op til 30 meter højt.

Men lokalplanen giver som udgangspunkt kun lov til at bygge i 10 meters højde. Alligevel lægger Kalundborg Kommune op til at godkende virksomhedens projekt på et møde i Økonomiudvalget onsdag- på trods af naboernes protester.

Artiklen fortsætter under billedet.

Flere naboer er vrede over, at Kalundborg Kommune ikke er afvisende over for planerne om en ny erhvervsbygning på 30 meter.
Flere naboer er vrede over, at Kalundborg Kommune ikke er afvisende over for planerne om en ny erhvervsbygning på 30 meter. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Unibio: - Vi har store ambitioner

Virksomheden Unibio er ellers en sand klimadarling. Den udvikler nemlig industrianlæg til det globale marked, der kan omdanne skadelige methangas til protein, som kan tilsættes dyrefoder.

- Vi har som virksomhed store ambitioner. For at vi kan sælge den her teknologi på licenser i stor skala på verdensplan, så har vi behov for at have et sted, hvor vi også kan udvikle på den her teknologi i stor skala, og det er det, vi gør i Kalundborg, siger Henrik Busch-Larsen, direktør i Unibio.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er virksomheden Unibio, der har planer om at udvide deres anlæg med et tårn på op til 30 meter.
Det er virksomheden Unibio, der har planer om at udvide deres anlæg med et tårn på op til 30 meter. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Naboerne har intet imod den grønne omstilling, men placeringen af det nye anlæg er de i mod.

- Jeg ved ikke, hvordan du vil have det, hvis der kommer én og sætter en kæmpeklods på 30 meters højde lige her ved siden af din bolig, siger Hermann Hansen fra Kalundborg.

Sådan ser anlægget ud ved Unibio i dag, men inden for nærmeste fremtid vil de udvide med et 30-meter højt tårn.
Sådan ser anlægget ud ved Unibio i dag, men inden for nærmeste fremtid vil de udvide med et 30-meter højt tårn. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Udvalgsformand: Kalundborg er en industriby

Fra Maria Laurings hus er der omkring 200 meter hen til virksomheden Unibio. Virksomhedens anlæg er i dag 10 meter højt.

Artiklen fortsætter under videoen.

 

Men nu vil et flertal i byrådet bestående af Venstre og Dansk Folkeparti give dispensation, så virksomheden kan bygge et nyt anlæg på 30 meter. Det selvom der står i lokalplanen, at makshøjden på bygninger i området er 10 meter.

- Stadigvæk giver lokalplanen mulighed for, at vi kan dispensere fra det her, og det er det, vi gør, siger Jakob Beck Jensen, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Kalundborg Kommune.

Naboerne siger, at det er et stort indgreb i deres hverdag?

- Nu er det jo sådan, at Kalundborg er en stor industriby, og vi vil gerne erhvervslivet her i Kalundborg. Og det vil vi meget gerne i Venstre, mit parti, siger udvalgsformand Jakob Beck Jensen.

Behøver man placere det imellem folks boliger?

Grøn omstilling og udvikling er plusord, også for borgerne her, men at det er ensbetydende med, at de skal have udsigt til et 30 meter højt industrianlæg, det har de svært ved at forstå:

- Behøver man ligefrem at lægge det oveni folks boliger? spørger Hermann Hansen fra Kalundborg.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Behøver man ligefrem at lægge det oveni folks boliger? spørger Hermann Hansen fra Kalundborg.
- Behøver man ligefrem at lægge det oveni folks boliger? spørger Hermann Hansen fra Kalundborg. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

- Der er masser af industriområder – så kan man lægge det i industriområderne. Man behøver ikke at opfinde nye industriområder for at lave det, siger Maria Luring.