Muselort overalt – butik får forbud mod at sælge fødevarer

Kunder, der har handlet hos Koko Rino på Kordilgade 50 i Kalundborg, bør smide varer, de har købt, ud efter omfattende spor fra mus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En forretning på gågaden i Kalundborg har fået øjeblikket påbud fra Fødevarestyrelsen om at stoppe for al salg af fødevarer. 

Det sker efter, at Fødevarestyrelsens rejsehold har konstateret omfattende spor efter mus i forretningen. Besøget var foranlediget af en anmeldelse fra en kunde.

Der er tale om butikken Koko Rino på Kordilgade 50 i Kalundborg, der foruden bland-selv-slik også fører et udvalg af eksotiske fødevarer.

quote Vi kan konstatere, der er massivt spor efter mus. Ekskrementer og urinstænk samt gnavemærker

Henning Knudsen, fødevarechef, Fødevarestyrelsen

- Vi kan konstatere, der er massivt spor efter mus. Ekskrementer og urinstænk samt gnavemærker i diverse kasser og brødposer, fortæller Henning Knudsen, der er fødevarechef for Fødevarestyrelsens område Sjælland/Fyn.

- Det ser ud til at være udbredt i hele butikken og lageret, tilføjer han.

Ifølge Fødevarestyrelsen hang lugten fra de pelsede gnavere tungt i lokalet, hvor der dog ikke blev fundet levende eller døde mus.

- Men der er både nyere og ældre spor af mus, konstaterer fødevarechefen.

Samtidig opfordrer Fødevarestyrelsen kunder, der har handler i forretningen, til at smide varerne ud, da de kan være sundhedsskadelige.

Ud over muselort både på og under hylderne i forretningen blev der i en bøtte med tahin fundet museekskrementer, fortæller Fødevarestyrelsen. Sporene efter mus forekom både inde i forretningen og på lageret.

- Der er varslet en bøde, og så er det en potentiel politisag, forklarer Henning Knudsen, som fortæller, at en anmeldelse til politiet vil komme i spil, hvis ikke sagen kan sanktioneres inden for den eksisterende retspraksis på området.

Bøde på 40.000 kroner

Idet der fortsat pågår sagsbehandling, kan Fødevarestyrelsen på nuværende tidspunkt ikke oplyse nærmere om, hvor stor en bøde forretningens indehaver kan se frem imod. Men som udgangspunkt lyder en bøde for salg af farlige fødevarer, som man typisk vil taksere i en situation som denne, på 40.000 kroner.

Fødevarestyrelsen besøgte forretningen efter en anmeldelse fra en forbruger. Modelfoto.
Fødevarestyrelsen besøgte forretningen efter en anmeldelse fra en forbruger. Modelfoto. Foto: Fødevarestyrelsen

Bøden kan dog reduceres til det halve, hvis der er tale om en mindre forretning.

Forretningen må først åbne igen, når lokalet er rengjort, og adgang for skadedyr er sikret blokeret, forklarer Henning Knudsen.

Inden en genåbning skal Fødevarestyrelsen gennemføre en ny kontrol.

Ifølge Fødevarestyrelsen lød det umiddelbare svar på tiltale fra forretningens indehaver:

- Det har jeg ikke set.

Hvilket dog undrer fødevarechefen:

- Min umiddelbare vurdering er, at det virker mærkeligt, for det var meget tydeligt at se, siger Henning Knudsen fredag eftermiddag til TV2 ØST.

Læs også
Kosttilskud kan skade leveren alvorligt - producent politianmeldt flere gange
Læs også
Kosttilskud kan skade leveren alvorligt - producent politianmeldt flere gange

Kunder, der har købt varer i forretningen, må ifølge Henning Knudsen rette deres eventuelle krav om økonomisk kompensation for udsmidte varer til forretningen. Dette vil i så fald sortere i det civilretlige, hvis ikke der kan nås til enighed, da det ikke sorterer under fødevarelovgivningen, oplyser fødevarechefen.

Påbud kort efter åbning

Det er ikke første gang, Fødevarestyrelsen konstaterer uregelmæssigheder i forretningen på Kordilgade 50.

Den nuværende ejer overtog forretningen 1. april 2021. Ni dage senere kunne Fødevarestyrelsen således konstatere en række forhold, herunder manglende dokumentation for sporbarhed på 63 slags bland-selv-slik, der var medvirkende til beslaglæggelse af hele forretningens butikslokale.

Siden er der dog ifølge Fødevarestyrelsens kontroller kommet styr på forholdene – senest ved en kontrol den 8. september 2021, hvor der ikke blev fundet anmærkninger – lige indtil i går, torsdag, hvor forretningen er blevet pålagt at lukke.

- Vi har sat en strimmel på, at der er lukket for fødevaresalg, siger Henning Knudsen.

Ifølge forretningens indehaver er forretningen blevet solgt i midten af september måned, fremgår det af en tidligere kontrolrapport, men hverken Fødevarestyrelsen eller CVR-registeret er blevet orienteret om dette.

Fødevarestyrelsen oplyser, at den aktuelle kontrol vedrører samme virksomhed med samme ejer, som har ligget på adressen siden april 2021.

Det har ikke været muligt for TV2 ØST at få en kommentar fra forretningens indehaver.


Nyhedsoverblik